Jungle house

Jungle house

Private Houses
GUARUJÁ , Brazil - Build completed in 2015
AccoyaAccoya wood flows from indoors out into the rainforest

story by Accoya

Accoya wood flows from indoors out into the rainforest
Accoya wood flows from indoors out into the rainforest
Accoya as Wood manufacturer
Read Story
Fernando Guerra

Jungle house

studio mk27 as Architects

The project is located on the paulista shore in the region of the Rain Forest and the land has a mountainous topography with dense vegetation. The introduction of this house to this landscape has the objective of optimizing the connection between architecture and nature, privileging the view looking out to the ocean and the incidence of sunlight in the internal spaces. Furthermore, the positioning of the house on the site obeyed the previously-open area in the vegetation.


The main volume of the house is elevated from the ground and seems built into the topography. The house, therefore, projects itself out from the mountain. The contact elements between the slope and the construction - as for example the wooden decks – were shaped to respect the existing land, thereby creating an organic interaction between nature and the architectural elements. In the part that it comes out of the mountain, the structure touches the ground with only two pillars.


The 3 floors of Jungle House create a clear programmatic division for the project: the ground floor houses a large covered wooden deck, connected to a small room for the children; on the first floor there are six bedrooms – five of them with small verandas with hammocks – and a tv room; the third and last floor is the social area of the house, including a swimming pool, a living room and the kitchen.


Thus, the architecture defined an inverted vertical organization of the program when compared to what is usually done in single-family houses: while the pool and the social areas are on the roof, the bedrooms are located on the floor below. The deck is on the ground floor- protected by the projection of the house – is an ample and generous space that configures a shaded shelter for the children to play. The utility rooms are also located on this story.


From the wooden deck on the ground floor starts the stairs to access the house volume that “interrupts” the concrete slab. Before entering the closed space, one passes an intermediary space, enveloped by concrete and which houses a luminous work by the artist Olafur Eliasson. The interiors project sought to create a modern atmosphere, offering a cozy feeling necessary to remain in this tropical environment.


The landscape recomposes the native species. When one is in the house, the relationship with the surrounding vegetation occurs not only through the view but also through the plants that surround the wooden decks. On the ground floor, you can stroll in the midst of trees; on the first floor, light enters filtered through the tree-tops; and on the roof, there is the vegetation with the ocean in the background.


The architecture of the house privileged the use of exposed concrete and wood, as much in the interior spaces as well as the exterior. The bedrooms have wooden sun-screens, small brises-soleil, mounted as folding doors that can be manipulated by the users according to the climactic needs.


In the Jungle House, the project began with a transversal cut which allowed for the positioning of the pool to be semi-built-in to the slab thereby not losing any area on the floor below. Furthermore, the infinity pool as well as the raised border relative to the height of the deck makes it such that the view and the landscape serve as an extension of the pool waterline. To lessen the height of the top floor and thus get an external proportion more horizontal to this volume, the floor in the living room was lowered by 27 cm relative to the external wooden deck.


This last floor offers a spatial sensation which synthesizes the principles of the house: on one side, there is a deck which houses the hot tub and the sauna – where there is an intense relation between the architecture and the mountain and its vegetation; on the other side, a ground fireplace and the pool; in the center – between these two free spaces – is the living room open to both sides and with cross-ventilation. This social space has a radical relation with nature, by means of both the view of the ocean as well as the proximity to the forest in the mountain.

Accoya wood flows from indoors out into the rainforest

Accoya as Wood manufacturer

Optimizing the organic connection between nature and architecture, Accoya wood flows from the interior walls to the expansive exterior decks and volumetric facades of this modern home located on Guarujá Beach, Brazil. A high-performance engineered wood, the architect uses Accoya here in its raw state as the natural grey appearance complements the site’s lush vegetation and mountainous terrain, while also being able to durably withstand the heat and humidity of a rainforest climate. Accoya is additionally used throughout the design to create feature elements such as light infused screens, brise-soleil and fine joinery pieces.


More from the Manufacturer:


Accoya, the world leading modified wood, has been used to provide the finishing touches to Casa da Mata or, ‘The Jungle House’ on Guarujá Beach, Brazil.


Accoya was commissioned by architects Marcio Kogan and Samanta Cafardo at Studio mk27 and was used for all the decking and facades throughout ‘Jungle House’, located on the Paulista shore. Accoya was also chosen due to its incredible ability to withstand Brazil’s intense heat and humidity.


Accoya was also used for some of the interior panelling and furniture, as well as the unique MUXARABI joineries. This special type of joinery is used by architects to enhance the aesthetic designs of projects. In the case of Casa da Mata, the joinery acts as a light filter, providing varying projections of light as the sun moves around the house throughout the day.


Laura Keily, head of marketing for Accsys, commented: “Accoya’s popularity is growing throughout South America and it’s exciting to see a host of projects featuring one of the world’s most durable, resilient and best performing woods being specified in Brazil.


“The ‘Jungle House’ project perfectly demonstrates Accoya’s superior versatility and functionality – Accoya was used for the cladding, decking, facades, interior panelling and even indoor furniture all within this one project.


“Opting for Accoya and leaving the wood unstained in its natural state allowed the architects to perfectly meet the design brief. Greying over time, the use of Accoya helped to emphasise the connection between architecture and nature, meaning this innovative home blended beautifully within its natural environment. We hope to see many more projects featuring Accoya in Brazil in the coming years.”


Researched and developed for over 80 years, Accoya offers outstanding durability, even when used under water and within the ground, making it the perfect material for Rainforest topography. Manufactured using a proprietary acetylation process, Accoya is one of the most superior wood products on the market today. It performs to the highest of standards, delivering remarkable levels of stability, sustainability and durability. Exceeding the high-quality and aesthetic attributes of tropical hardwoods, Accoya also boasts excellent environmental credentials by using wood sourced from FSC® certified sustainable forests. Accoya is also Cradle to Cradle Gold certified.

Project team
Wood manufacturer
Architects
Product Specifications
BrandCategoryProducts
AccoyaAccoyaWood manufacturer
Antonangeli IlluminazioneAntonangeli IlluminazioneLighting
B&B ItaliaB&B ItaliaSupplier
Baxter SrlBaxter SrlFurniture
Claudia Moreira SallesFurniture
Estudio CampanaSupplier
SAN MAMES STADIUM
next project

SAN MAMES STADIUM

Stadiums
San Mamés, 48013 Bilbao, Biscay, Spain - Build completed in 2014
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter