Kalorias Crossbox

Kalorias Crossbox

Architect
estudio AMATAM
Location
Linda-a-Velha, Portugal
Project Year
2016
Category
Sports Centres
invisible gentleman

Kalorias Crossbox

estudio AMATAM as Architects

The main goal in this project was to transform an existing car service unit into a Crossbox, using quite limit resources. For that we tried to understand the space qualities and took advantage of them in benefit of the CrossFit training. Along side, a graphic image was developed for the brand in order to emphasize also the underground spirit of the space and to motivate the athletes.


In terms of program, the existing dressing rooms were refurbished, and new cabinets were created in the back end of the Crossbox space. Our designed strategy was simple, take advantage of the existing architectural elements, such as the ramp, the existing stair case, the double high ceiling, the walls and pavement, and reshape them through the use of color and new applied materials in order to fit the training needs. Oriented strand boards were used to cover the walls and define the training area. Also giving a more natural feeling to such industrial space and add a layer of durability to the walls. The contrast between black and red help to identify important areas in the training routine, and visually play with the scale of the space. While by one side the black covering of the ceiling and walls intends to minimize the perception of the space scale, giving it a more human scale to the eye, the red elements intentionally break this relation and reveal the true architectural dimension.

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More