KT Residence

KT Residence

Architect
Tomi atelier architect
Location
XMG5+HH Vientiane, Laos | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
THEPPHAVONG XAYKOSY

KT Residence

Tomi atelier architect as Architects
photo_credit THEPPHAVONG XAYKOSY
THEPPHAVONG XAYKOSY

KT Residence is located in the heart centre of Vientiane, capital of Laos. This area is well known for its peaceful and serene environment which is perfect for the owners to relax at. KT Residence is designed to provide a comfortable living space of 670 sqm, for a family of 4 that includes a married couple and their two beautiful children. 

photo_credit THEPPHAVONG XAYKOSY
THEPPHAVONG XAYKOSY
photo_credit THEPPHAVONG XAYKOSY
THEPPHAVONG XAYKOSY

“Deconstructed Box to a Newly Restructured Space”, is our main design concept. The concept is inspired by the idea of deconstructed boxes which could be transformed into different kinds of space and shape to suit the owner’s lifestyle. This is also to bring-in a unique mood and tone into the space as well. 

photo_credit THEPPHAVONG XAYKOSY
THEPPHAVONG XAYKOSY
photo_credit THEPPHAVONG XAYKOSY
THEPPHAVONG XAYKOSY

The first iconic room to notice once you have stepped into the house is the reception room itself. To offer a new experience for visitors, we have created a full-height window that overlooks the stone feature wall outside the room. This stone feature wall is meant to create a sense of movement with the blow of winds and an integration of water draping-down on its textured surface. Moreover, this wall is placed in the location where it can receive maximum sunlight from many angles during the day, so the viewers can also enjoy various natural light effects that shine on this textured stone wall at different times. 

photo_credit THEPPHAVONG XAYKOSY
THEPPHAVONG XAYKOSY
photo_credit THEPPHAVONG XAYKOSY
THEPPHAVONG XAYKOSY

 

To maximize the level of privacy, we have done a zoning plan in such a way that there is a clear boundary between the public space where events or parties can be held without disturbing any family members that are resting at their respective private spaces. On the other hand, we have also considered the seamless transitions between spaces, hence we have an integrated swimming pool in the middle of the house which can be led to the dining area, reception area as well as the dry kitchen.

photo_credit THEPPHAVONG XAYKOSY
THEPPHAVONG XAYKOSY
photo_credit THEPPHAVONG XAYKOSY
THEPPHAVONG XAYKOSY

 

Second storey of the house includes a playroom, family’s library, and bedrooms. Since the bedrooms are quite spacious, we are able to allocate a generous amount of space for each of the attached bathrooms. The main design feature of the bathrooms is the shower area, which we have incorporated a tempered glass ceiling into our design. The main objective is to utilize this tempered glass ceiling as part of the natural cross-ventilation, by opening a small portion of the glass that allows hot-air to rise and exit. Moreover, we also aimed to bring-in more natural elements into the space, hence having a ceiling in the glass finish helps to maximize the sunlight shining through the overall bathroom.

photo_credit THEPPHAVONG XAYKOSY
THEPPHAVONG XAYKOSY
photo_credit THEPPHAVONG XAYKOSY
THEPPHAVONG XAYKOSY
photo_credit THEPPHAVONG XAYKOSY
THEPPHAVONG XAYKOSY
photo_credit THEPPHAVONG XAYKOSY
THEPPHAVONG XAYKOSY

With our design and space planning, we really hope that we can deliver the best experience to the house owners so that they are able to spend the most quality time together within a safe and relaxing environment. 

photo_credit THEPPHAVONG XAYKOSY
THEPPHAVONG XAYKOSY
photo_credit THEPPHAVONG XAYKOSY
THEPPHAVONG XAYKOSY

Lead Architects: Tomi Atelier Architects and Design 

Structure Engineers & Construction Consultants: PiSECCON

Contractors: PHONEPANYA (PPY), SABAI HOUSE    

Photo Credits: THEPPHAVONG XAYKOSY

photo_credit Tomi Atelier
Tomi Atelier
photo_credit Tomi Atelier
Tomi Atelier
This story is available in multiple languages
Share or Add KT Residence to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
poolCOTTO
hardwareHäfele
bathroom faucetsKohler
wall & cielingTOA Paint
Product Spec Sheet
pool
by COTTO
hardware
by Häfele
bathroom faucets
by Kohler
wall & cieling
Orthodontics Only
next project

Orthodontics Only

Shops
Coral Gables, Florida, United States - Build completed in 2020
View Project