KY Apartment

KY Apartment

Architect
BAAU - Bernardo Amaral Arquitetura e Urbanismo
Location
Porto, Portugal | View Map
Project Year
2017
Category
Apartments
Attilio Fiumarella
Product Spec Sheet

ElementBrand
Ceramic wall cladding – Porto SeriesRecer S.A.
Bathtub - CharmeASD
Bathroom Faucets - ImperialBruma
Shelves – String SystemString Furniture
Kitchen sinkTeka Group
Sanitaryware – Neoclassica SeriesValadares

Product Spec Sheet
Ceramic wall cladding – Porto Series
Bathtub - Charme
by ASD
Bathroom Faucets - Imperial
by Bruma
Shelves – String System
Kitchen sink
Sanitaryware – Neoclassica Series

This nineteenth century townhouse placed in Porto’s historical centre was recently transformed by a real estate developer into a collective housing building with 8 appartments (studios, one and two -bedroom appartments). Having kept the existing central staircase and it’s lightwell, each appartment has one sole front, either facing the street or the backyard. The refurbishment project focuses on one of these apartments, located on the penultimate floor and facing South. Despite it’s narrow lot and irregular shape, we tried to re-organize the interior space taking advantage of it’s potential for a two bedroom apartment. Two small bedrooms with a central bathroom are placed along a corridor that connects the entrance with the living room and kitchen.The second bedroom has it’s entrance from the livingroom hall, allowing the entrance of sunlight from South.

 

The open space where the living room and kitchen were placed benefit from two lightfronts, a panoramic balcony and an ample ceiling height.As a response to the client’s wishes, we managed to introduce a mezzanine, defining both a lower celiing area for cooking and dinning and an an elevated space looking over the living room.The mezzanine is hanging on the roof beams through two steel bars and is accessed through a steel staircase.Considering the prevalence of white tones, we chose to highlight the mezzanine structural elements, as well as the guardrails and staircase with a black matt painting.By doing this we intend to express the idea of black line drawings on the white space, and for the same reason the roof structure is visible, painted in white.The kitchen cabinet, also white, is topped by a traditional portuguese marble stone counter (Estremoz).

 

The carpentry details reproduce the existing nineteenth century design, such as the high skirting boards, wooden doors and wooden doorknobs, enabling a dialogue with the contemporary expression of the steel black lines of the mezzanine and stairs.The bathroom’s surfaces are covered with geometric patterns, such as the hydraulic mosaic tiles on the floor and the white ceramic tiles on the walls. Also here we worked the black/white contrast, by highlighting the grouts in black and by painting the ceiling and remaining walls in black color as well. The brass faucets, the victorian sanitary ware, as well as the hydraulic tiles refer to the dialogue between the nineteenth century construction techniques and contemporaneity.

 

Material Used :
1. Recer - Ceramic wall cladding – Porto Series
2. Bruma – Bathroom Faucets - Imperial
3. Valadares – Sanitaryware – Neoclassica Series
4. ASD - Bathtub - Charme
5. Teka – Kitchen sink
6. Srting Furniture – Shelves – String System

This story is available in multiple languages
Project Credits
KLOEM Hostel
next project

KLOEM Hostel

Student Housing
Phetchaburi Soi 5, Bangkok, Thailand - Build completed in 2018
View Project