Liliya House - Summer residence in Calonge

Liliya House - Summer residence in Calonge

Architect
Fuses Viader Architects
Location
Sant Antoni de Calonge, Spain
Project Year
2011
Category
Residential Landscape
Duccio Malagamba
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersFlosArco LED
ManufacturersFocusGyrofocus
Indoor furnitureFlexform
Sanitary ware,TubsAntonio Lupi Design S.p.A.
Indoor furnitureB&B Italia
Sanitary wareDuravit

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Indoor furniture
Sanitary ware,Tubs
Indoor furniture
Sanitary ware
by Duravit

Liliya House - Summer residence in Calonge

Fuses Viader Architects as Architects

On a plot of 1.3ha oriented north and east with good views over the sea, the plan is for a 1300m2 building with a program for a family of five, with complementary spaces for guests and home service.


The geographic situation of the plot conditions the location of the house in two aspects: the access from the street is in the back at the higher level of the plot, and the best views are towards the most unfavorable orientations, north and east.


From this circumstance the house deploys an irregularly shaped layout that creates a large access patio, isolated from the street and at a lower level, acting as a filter between the entrance garden and the core of the house, which is located on the lowest level of the plo, closer to the sea. The house then is distributed in two wings connected by the entrance hall, where the main stairway is also located. The bedrooms, facing north, but with excellent views of the nearby beach have also a south oriented skylight which provides a second entry of daylight, while the lounge, dining room and kitchen, are facing east and overlooking the open sea. On the lower floor there is the service area, as well as a guests room, a pool with complementary spaces like a sauna and a fitness room, and other leisure areas like that include a cellar and a wine tasting room.


With the location of the house in the lower part of the plot, the roof of the building becomes a fifth facade, perhaps the most significant one, covered in cooper and being visible from the moment of accessing the property from the street. The overall geometry awards the house with a "topographical" condition in continuity with the rest of the large existing garden.


The most significant part of the house, regarding orientation and views is the day-zone area. the living room and dining room are accessed from the entrance by walking around an inner pool-courtyard that visually sets the central space of the living room between two sheets of water, the artificial pool and the sea.


The house is generously glazed as it is a summer residence in which priority was given to the physical and visual connection with the surrounding gardens and the sea. It is supported by thin inclined steel pillars, similar on section and height to the neighboring pinewoods. Walls and ceilings are made of exposed concrete, casted with wood planks, alternating with Carrara marble and gray granite. The roof covered with copper, wraps the two main volumes and extends around the access patio, forming a semi cloister-like area along with the porch designed as an open garage.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Products used in this project
School of Arts in Calais
next project

School of Arts in Calais

Primary Schools and Secondary Schools
Calais, France - Build completed in 2015
View Project