Limoges Concert Hall

Limoges Concert Hall

Architect
Bernard Tschumi Architects

Architect Atelier 4
Location
Limoges, France | View Map
Project Year
2007
Category
Concert Halls
Christian Richters Photographs

Limoges Concert Hall

Bernard Tschumi Architects as Architects

Concept Recontextualized The Concert Hall in Limoges, located in the center of France, returns to the general envelope concept already explored in Rouen, but transforms it through a new material strategy. If, as we have suggested, architecture is the materialization of a concept, what if the concept remains the same, but the material changes? We decided to explore the implications of such a transformation with a new variation on a familiar program. In Rouen, the outer envelope was made of steel and the inner envelope of exposed concrete. In Limoges, the outer envelope is made of wood arcs and translucent rigid polycarbonate sheets and the inner envelope of wood.


The use of wood was suggested by the location of the hall, in a clearing within a large forest surrounded by trees over 200 years old. The region also has an active timber industry. In addition, the soft translucency of the polycarbonate complemented the wooden frame by allowing light to filter in and out of the building. The strategy establishes reciprocity between concept and context. The configuration of the double envelope with circulation in-between is a scheme that is advantageous for both acoustical and thermal reasons. In Limoges, we modified the basic typology to respond to several siting issues: whereas Rouen's spiral aimed at channeling the lateral movement of crowds entering the building sideways, Limoges's detached and fragmented envelope opens in two directions, towards both the forest and the road. Between the two envelopes are the movement vectors: two ramps, one extending downward toward the lower tiers of the auditorium, and the other upward toward the upper tiers. Additionally, two straight "flying" staircases extend directly toward the top row of seats.


Much of the material treatment is determined by energy conservation and sustainability considerations. The 5-cm-thick semi-rigid polycarbonate sheeting, with its multiple inner layers of cells, provides excellent insulation value. The highest portion of the facade has a pixelated design silk-screened directly on the shell for additional solar protection. Natural ventilation is integrated into the concept, so that the climate of the foyer can be kept at a temperate level, with little additional heating required. Acoustics play a major role in the treatment of the inner envelope, both internally and externally. In the auditorium, strong absorption is required for an 8,000-spectator-capacity hall, while in the large, 1800-square-meter foyer, absorbent and reflective materials are alternated to generate more varied ambiences and acoustic effects.


Featured Projects
Latest Products
News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222
27 May 2022 News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222

At the very highest point of the Norwegian Railway track and only accessible by train, you will find... More

New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade
27 May 2022 News
New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade

The Novartist Pavilion by AMDL CIRCLE is a new exhibition, meeting and event centre at the Novartis... More

Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More