Little House

Little House

Architect
mwworks
Location
Seabeck, WA, USA
Project Year
2015
Category
Private Houses
Andrew Pogue Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
Interior countertopsCORIAN® DesignCorian® Design DuPont - Solid surface
Interior Cladding – Pine plywood panelsARAUCO
Lighting – Energy efficient recessed can lightingHalo Lighting
WindowsQuantum Windows & Doors
Interior Cladding – Medex PanelsRoseburg Forest Products
Facade Cladding – Cement bonded particle boardViroc

Product Spec Sheet
Interior Cladding – Pine plywood panels
by ARAUCO
Lighting – Energy efficient recessed can lighting
Interior Cladding – Medex Panels
Facade Cladding – Cement bonded particle board
by Viroc

Little House

mwworks as Architects

The Little House is nestled into a lush second growth forest on a north facing bluff overlooking Hood Canal with distant views to Dabob Bay. Designed to repurpose an existing foundation, the new building is just over 20 ft square.  The simple form is abstracted against the forest - a stark exterior contrasting a warm bright interior. 

 

The owners live full time in Houston, Texas but have shared many summers with family at a nearby property outside Seabeck. They loved the wildness of the southern Canal and imagined a small retreat here of their own. Early design discussions focused on creating a compact, modern structure that was both simple and inexpensive to build. Intentionally restrained on an existing footprint, the concept grew from this premise – a simple box with large carved openings in both the roof and walls that selectively embrace the views and natural light. 

 

Visitors approach the site from the south. A thin canopy marks the entry and frames views of the Canal below. The more transparent north and west elevations pull the landscape and distant view into the space.  With primary views toward the water, the south and east elevations remain mostly solid, shielding views from the driveway and neighboring properties. Skylights carve into the roof, bringing light and views of the stars over the bed and into the shower.  

 

Taut oxidized black cedar and blackened cement infill panels clad the exterior while lightly painted MDF panels and soft pine plywood warm and brighten the interior. On a sunny western corner of the house a large patio reaches out into the landscape and connects the building to the larger site while serving as a jumping off point to the trail system wandering down to the water’s edge. 

 

The small footprint ultimately served as an effective tool to govern the design process. Focus was placed on the essentials and extras were edited out by both desire and a very humble budget. The resulting project hopes to capture the essence of the modern cabin – small in size but much larger than its boundaries.

 

Material Used :

1. Locally sourced – Facade Cladding – Western Red Cedar

2. Viroc – Facade Cladding – Cement bonded particle board

3. Locally sourced – Exterior Decking – Ipe

4. Locally sourced – Interior Flooring – Alder

5. Arauco – Interior Cladding – Pine plywood panels

6. Roseburg – Interior Cladding – Medex Panels

7. mwworks (designer), Barnswood (fabricator) – Cabinetry - Custom

8. Halo – Lighting – Energy efficient recessed can lighting

9. Corian – Interior countertops – Solid surface

10. Quantum – Windows

Project team
Architects
Interior Design
General contractor
Landscape Architects
Structural Designer
Gores Group Headquarters
next project

Gores Group Headquarters

Offices
Beverly Hills, United States - Build completed in 2014
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter