Loft A

Loft A

Private Houses
Padua, Northern Italy, Italy - Build completed in 2016
SLIDINGS BOUNDARIES: A NEW WAY OF LOFT LIVING

story by Scrigno

SLIDINGS BOUNDARIES: A NEW WAY OF LOFT LIVING
SLIDINGS BOUNDARIES: A NEW WAY OF LOFT LIVING
Scrigno as Manufacturers
Read Story
© Tomas Ghisellini

Loft A

Tomas Ghisellini Architects as Architects

At the top of an interesting multi-storey rationalist building of the '50s, a large flat on two originally independent levels is transformed into a contemporary and seamless domestic space. The project completely rewrites the articulation of former rooms by mixing the two overlapping spaces, till then completely autonomous, in a unique environment where natural light comes from above as a liquid substance. The grand living reaches a striking double height just near the entrance and the dining room; glances run uninterrupted upward from the door in so that everyone is surprised by the sudden vision of the sky. The large central void attracts pure volumes that almost seem to dive in as driven by mysterious forces. The small "village" of architectural bodies has an undisputed protagonist: a kind of stereometric crystal, like a large gemstone, occupies the gravity center of the composition hosting a white kitchen in the inside. The vitreous skin, opened according to different configurations, assigns different percentages of visual permeability to spaces.


The shiny and softly reflective volume, duplicates the same spaces for which it constitutes a disciplining element; distributions, illuminated by shafts of light in the ceiling, seem to belong to a fascinating labyrinth of mirrors. Upstairs, reached by a surprisingly light staircase obtained by "folding" the natural wood flooring, a studio-living leans directly onto the main spaces below. A terrace cut into the sloping roof, facing wonderful views through an entirely transparent wall, brings home distant horizons. A deep niche carved into the attic walls gives room to a soft sofa convertible into a double bed and, if necessary, in dozens of other user configurations. The studio easily turns into a in mini-apartment for guests, a home-lounge for parties, a reading room, a private indoor-outdoor terrace and much more.


Terraces and roof gardens complete this domestic scenario where perceptual and functional diversity is one of the most important added values. Spaces, fluid and flexible, host editable solutions and custom furnishings that builds only temporary configurations. The original spatial constriction evolves into new freedom of use; transparency, permeability and lightness are the main terms of the language by which the project speaks to its inhabitants.

SLIDINGS BOUNDARIES: A NEW WAY OF LOFT LIVING

Scrigno as Manufacturers

At the top of an interesting multi-storey rationalist building of the ‘50s, a large flat on two originally independent levels is transformed into a contemporary and seamless domestic space. The project completely rewrites the articulation of former rooms by bringing together two originally independent and overlapping levels. The complex of volumes and shapes, with double height ceilings and niches creates a sense of lightness.


The lack of partitions and barriers guarantees maximum flexibility and eyes are drawn seamlessly upwards. Combining elegance and discretion, the apartment’s doors and frames - produces by Scrigno - become ‘sliding boundaries’ that completely disappear into walls, helping to preserve the spatial uniformity characteristic of a loft.


More from the Manufacturer:


Scrigno solutions for the “Loft A” project by Tomas Ghisellini: where practicality and seamlessness are the key features of a residential complex of great technical and artistic prestige.


On the top floor of a rationalist building dating from the 1950s, Scrigno has adorned the spaces skilfully created by the architect Tomas Ghisellini, designer of a project with a contemporary and seamless feel.


Two originally independent and overlapping levels are brought together in a harmonious fusion of rooms in the heart of Padua. The architect breathes life into a huge complex of volumes and shapes, a place where double-height ceilings, niches and surprise-spaces dialogue in a symphony of fullness and voids giving everything a sense of lightness.


In this context, Scrigno solutions revolutionise the world of loft living, where a lack of partitions and barriers guarantees maximum flexibility and the eyes are drawn seamlessly upwards, inviting visitors to let themselves be transported by shafts of light right up to the ceilings, which reveal glimpses of sky.


Fluidity, perceptive continuity and flexibility: these were the requests expressed by the client and Ghisellini responded to these exigencies from the design phase, thanks to Scrigno doors and frames. In this sense, Essential solutions were adopted in four critical points of the loft: frames host two large panels for the temporary division of living arrangements, whilst two doors were used for the practical areas of the larder and the bathroom on the second floor.


A surprisingly light staircase, which seems to have been created by folding the natural wood flooring, provides access to the upper floor and the captivating, Nordic-style studio-living space that overlooks the living area on one side and a terrace cut into the sloping roof on the other; the latter affording magnificent panoramic views thanks to a wall entirely of glass.


Combining elegance and discretion, the apartment’s doors become “sliding boundaries”, at the same time preserving the spatial uniformity characteristic of a loft. In the style of the spaces, the presence of elements that disappear completely into the walls are ultimately a great advantage, affording the rooms the permeability and transparency of an open space free from barriers, but capable of creating strategic divisions when required.


Architect and project manager Tomas Ghisellini declared: “Great attention to detail and the possibility to adopt non-standard solutions are the characteristics that led us to choose Scrigno, who we consider an extremely reliable partner that always guarantees excellent quality. In such an ambitious project in which we have reconfigured domestic environments, designing executive details of considerable formal, constructive and aesthetic significance, Scrigno solutions have allowed us to best satisfy the requirements of the client and create a living space that is contemporary, flexible and “out from the crowd.”


Francesco Bigoni, Marketing Director of Scrigno Holding S.p.A. stated: “We are proud to be part of this splendid project in which our solutions have been enhanced thanks to the extraordinary talent of the architect Tomas Ghisellini. In ‘Loft A’, our products match the uniqueness and excellent taste of the apartment, where details have a fundamental role and art and creativity become an element of both style and function, responding to the needs of those who live in it.”

Project team
Lighting
Manufacturers
Ceramic pavements and wall coverings
Ceramic pavements and wall coverings
Wood Pavements
Products used in this project
Product Specifications
BrandCategoryProducts
AppianiAppianiCeramic pavements and wall coverings
BonaldoBonaldoFurniture
Davide Groppi srlDavide Groppi srlLighting
DiseniaBaths
Esedra DesignEsedra DesignLighting
flaminia flaminia Baths
Fosbury & Sons Co-Work
next project

Fosbury & Sons Co-Work

Restaurants
Antwerp, Belgium - Build completed in 2016
View Project