Lycabettus Hill Studio

Architect
SOUTH architecture
Location
Stathi Gerodimou 17, Athina 114 71, Greece | View Map
Project Year
2020
Category
Apartments

“An array of pocket spaces organized around a sculptural partition wall element”

SOUTH architecture as Architects

The project is about redoing an empty and unused flat, a leftover basement of anAthenian block of apartments. Located at the north slope of Lycabettus Hillin Athens, the flat had a single opening into an enclosed atrium, and a pair of ceilingskylights. Design concept aimed at enhancing those features of the space, in orderto create a comfortable and relaxed living space, a dwelling where the resident would find shelter and would familiarize with its rooms at his own pace.

 

The design concept is therefore implemented with an array of pocket spaces well designed and balanced. These living spaces offer a variety of in-between relationsand create a graduation of privacy, while maintaining a connection between them.Furthermore, the design enhances an underlying feeling of gradually moving fromunderneath to the surface, from shade to light, from the enclosed space of thesleeping area to the atrium.

To implement the design concept, we designed a new partition wall which evolvesinto the space by being curved, bended, cut and penetrated. The wall forms threedistinctive functional areas, the kitchen alcove, the shower curve and the deskopening, which separates the living from the sleeping area. We also designed keycustom furniture elements, the closet, the sideboard, the bathroom vanity and thekitchenette. We chose raw materials, such as cement and glazed ceramic tiles along with unfinished plywood and black steel to counterpart the white walls.

Project Credits
Product Spec Sheet

Tile House
next project

Tile House

Private Houses
London, UK - Build completed in 2019
View Project