Mandarin Oriental Hotel Barcelona

Mandarin Oriental Hotel Barcelona

Location
Passeig de Gràcia, 38-40, 08007 Barcelona, Spain | View Map
Project Year
2009
Category
Hotels
Stories By
B&B Italia

Kettal

Mandarin Oriental Hotel

B&B Italia as Furniture

In line with the Mandarin Oriental’s passion for working with creative and exciting design concepts, the prestigious Spanish designer Patricia Urquiola was commissioned to create the interior decoration of Mandarin Oriental, Barcelona. The project reflects the open, cosmopolitan character of the great Mediterranean city where the hotel stands, along with the unmistakeable seal of Mandarin Oriental Hotel Group. The linear simplicity of the building, which was once the headquarter of a bank, lends itself perfectly to the clean, balanced interior design by Urquiola.The hotel’s ninety-eight rooms shines in shades of cream and white, with avant-garde furniture sitting well alongside oriental details, such as large wall screens and wardrobes inspired by traditional lacquered Chinese boxes. Light oak floors and large bespoke beige rugs add warmth  while the bathrooms, complete with oversized walk-in showers, are decorated with mosaics by Mutina and Bisazza that were conceived as magical boxes of coloured glass. B&B Italia Contract Division took care of each furnishing and finishing of  the hotel , each element has been engineered , manufactured and installed by the team.

This story is available in multiple languages

Mandarin Oriental Hotel, Barcelona, Spain

Kettal as Outdoor Furniture

The intervention carried out on the former headquarters of the Banco Hispano Americano, one of the engines of the Spanish post-war economy, is part of a reflection in urban terms that consists of understanding the access to the building as an extension of Paseo de Gracia, which must allow the continuity of the public space inside Mandarin Oriental Hotel.

With this objective, a longitudinal axis is projected, which communicates the building from the street to the interior of the block. This axis is an itinerary that runs from Passeig de Gracia in the following sequence: Passeig de Gracia, the entrance portico located on the main façade, the access ramp, which offers an ascending route and allows disembarkation in a central position of the building, the atrium of lights, which receives natural lighting through the glass skylight, and artificial lighting, landing on the “mezzanine” floor, where the entrance to the hotel's enclosure is located and, finally, the interior of the block, where The terrace-garden is located dominated by the strong presence of the interior façade, whose intervention has consisted in providing a "veil" to the original structure of the building, preserving its volumetry.

This story is available in multiple languages
Sprout Social (Formerly Simply Measured)
next project

Sprout Social (Formerly Simply Measured)

Offices
Seattle, WA, USA - Build completed in 2017
View Project