Manuel House

Manuel House

Architect
Rocamora Arquitectura
Location
Elche, Alicante, Spain
Project Year
2018
Category
Private Houses
Cabrera Photo
Product Spec Sheet

ElementBrand
SanitariesRoca
PavementsPORCELANOSA
TapsClever
Waterproof sheetDanosa
IsolationIsover
Wallskeraben Group

Product Spec Sheet
Sanitaries
by Roca
Pavements
Taps
by Clever
Waterproof sheet
by Danosa
Isolation
by Isover
Walls

Manuel House

Rocamora Arquitectura as Architects

This house is originally a 19th century farmhouse from Camp d'Elx. When we visited the place for the first time we found a traditional house in precarious conditions, with a fallen roof and in a state of advanced ruin.


This new house makes use of the original walls and even incorporates some of them into the new structure. It also makes use of the existing openings to create diaphanous and illuminated spaces that make the most of the south-facing orientation of the house.


The property, now with the aim of housing a program no longer linked to the exploitation of the fields, is thought of with the same virtues that tradition dictated for these constructions and the climate of Elche, Mediterranean, interior, orienting the porch towards the south, bedrooms towards the east, crossed ventilation, backyard porch, west orientation controlled by the aggressive west in summer.


Now the house is developed on the parcel and inserted into it with all these tools of inherited experience, but appropriating the orchards and the new swimming pool as an annexed landscape, as a near horizon line. In order to guarantee the visual continuity between the interior and exterior of the house, aluminum glass and carpentry are used to convert the porch into a large window that allows the light to pass through and leaves the outdoor overflowing swimming pool in view, which, in turn, serves to mark the step on which the inhabitable area ends and the fields begin.


The whitewashed walls, the flat roof, the large openings to the north, the fluidity of the space for day uses with the interior space mean that the solution of continuity between what has been built and the surrounding areas with the plot have a vital continuity, an enjoyment of the characteristic plot of the 21st century.


Share or Add Manuel House to your Collections
Project Credits
JW Marriott Venice Resort & Spa
next project

JW Marriott Venice Resort & Spa

Hotels
Venice, Italy - Build completed in 2015
View Project