MARIEHØJ CULTURAL CENTRE

MARIEHØJ CULTURAL CENTRE

Architect
WE Architecture

Sophus Søbye Arkitekter
Location
Holte, Denmark
Project Year
2015
Category
Cultural Centres
Stories By
WE Architecture

Sophus Søbye Arkitekter
Rasmus Hjortshøj

MARIEHØJ CULTURAL CENTRE by SOPHUS SØBYE ARKITEKTER + WE ARCHITECTURE

WE Architecture as Architects

Mariehøj Cultural Centre draws a clear profile in the landscape. The new foyer invites all people of Rudersdahl Municipality in and functions as a heart that brings people together and highlights the many users and activities in the house.


The cultural centre merges together with the green landscape bridging the gap between the arrival area, the cultural plaza and the beautiful backyard of Mariehøj. The building opens up towards the surroundings and incorporates the green qualities to the activities in the house.


The house is both a cultural activity centre and a well-functioning working place. Through reorganization and rebuilding, better spaces for individual activities and appropriate position of the different functions are created. At the same time more meeting points are created, which bring the multiple activities in the house together and offer a space where new meetings and activities across interest and age arise.


The new cultural centre is a single organism with a high aesthetic and functional quality. The reconstruction of the house is not just an upgrade but also a vision for how the culture centre can meet future challenges and enhance the unique character and common stories.


Mariehøj Cultural Centre invites people to draw inspiration from new stories, complete experiences and the cultural life. The culture centre inspires and generates both familiar and new interests, and promotes new meetings between users and staff. The new foyer takes the best of the existing buildings styles and introduces a new typology not foreign to the rest of the building.

Mariehøj Cultural Centre by SOPHUS SØBYE ARKITEKTER + WE ARCHITECTURE

Sophus Søbye Arkitekter as Architects

Mariehøj Cultural Centre draws a clear profile in the landscape in Holte, Denmark. The new foyer invites all people in and functions as a heart bringing people together and highlighting the many users and activities in the house.


The cultural centre merges together with the green landscape bridging the gap between the arrival area, the cultural plaza and the beautiful backyard of Mariehøj. The building opens up towards the surroundings and incorporates the green qualities to the activities in the house.


The house is both a cultural activity centre and a well-functioning working place. Through reorganization and rebuilding, better spaces for individual activities and appropriate positions of the different functions are created. At the same time more meeting points are created, which bring the multiple activities in the house together and offer a space where new meetings and activities across interest and age arise.


The new cultural centre is a single organism with a high aesthetic and functional quality. The reconstruction of the house is not just an upgrade but also a vision for how the cultural centre can meet future challenges and enhance the unique character and common stories.


Mariehøj Cultural Centre invites people to draw inspiration from new stories, complete experiences and the cultural life. The cultural centre inspires and generates both familiar and new interests, and promotes new meetings between users and staff. The new foyer takes the best of the existing buildings styles and introduces a new typology not foreign to the rest of the building.


Collaborators on the project include MASU Planning, Øllgaard Consulting Engineer, Spangenberg & Madsen Consulting Engineer and Hausenberg.

Product Specifications
BrandCategoryProducts
Byggebjerg Betonconcrete
Scandekroofing
SemitechSteel
HOP - magdas Hotel Caritas
next project

HOP - magdas Hotel Caritas

Hotels
Laufbergergasse 12, Austria - Build completed in 2015
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter