Memorial at Utøya

Memorial at Utøya

Architect
3RW arkitekter
Location
Norway | View Map
Project Year
2015
Category
Parks

Art Galleries
Martin Slottemo Lyngstad

Memorial at Utøya

3RW arkitekter as Architects

When a big tree in the forest dies, an organic process that creates what we know as a clearing begins - open room in the otherwise dense forest. We want to develop the memorial on Utøya as such a clearing; forming a clear spot and highlight all the beautiful landscape qualities that are already in place and in contact with the surrounding environment. Our goal is to shape the open space between the big pine trees as a major unifying circle. The circle is set in the landscape with a slightly lower slope than the current terrain, but still allowing the sloping down towards the water and preserves an amphitheater / bowl shape. When the path from the central building areas at Utøya comes in to the memorial, we lower the terrain gently along the circle, thus creating a seating edge where you approach the circle.


On the opposite side of the circle, the terrain is slightly lifted and you create in this way another edge where you are facing out of the circle, towards the water and Sørbråten (public memorial on the shoreside). Along the edge of the circle, we pave the ground with rough slate-stones. This will allow people to move around, even in wheelchairs. The top and bottom edges are also covered with slate so they are more comfortable to sit on. Slate slabs will prevent that new vegetation and weeds grow too aggressive, therefore deteriorating the clearing. It will thus conserve the clearing without requiring extensive maintenance. Inside the circle we build a garden with specially selected plants that attract many species of butterflies found on Utøya.


From the tall pine trees, we hang a heavy metal ring where the names of all victims are carved out. The names will read by the light that shines through the plate. Moving around the ring, one can read all the names. All building work is planned so that it can be performed with a high degree of volunteer effort. There are few requirements for precision, and the concept can be adapted to local terrain conditions on site.


Our design ensures most of the work-operations on site would allow for a collaborative construction open to volunteers, the parents of the victims and former members of the youth labour party (AUF-veterans) - a process called in Norwegian a ‘‘Dugnad’’.


The spirit of the Dugnad is embedded in the Norwegian culture, and is very prominent in the local culture in the youth labour party and on the island Utøya, both how it has been managed, and how it is run as a political venue. For us the spirit of Dugnad also can be a vital part of the healing process for those affected by the incidents in 2011. Through collective and active participation, one is able to produce new positive memories from the island, and form a special ownership to the memorial. Beeing able to participate in this work as an architect, side by side with the persons that the memorial is intended for, also gives us a very special relation to the project, more so than any other project we have designed.

Share or Add Memorial at Utøya to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Lazaridis Hall
next project

Lazaridis Hall

Universities
Waterloo, Ontario, Canada - Build completed in 2017
View Project