Mossos d’Esquadra Police Headquarters

Mossos d’Esquadra Police Headquarters

Architect
jordi farrando
Location
Martorell, Spain
Project Year
2007
Category
Police Stations
Adrià Goula

Mossos d’Esquadra Police Headquarters

jordi farrando as Architects

Both the urban implantation and the characteristics of the site suggest a compact building that exploits the lengthwise geometry of the plot and respects the planning determinants (maximum occupation and regulatory distances from adjacent properties). The inherent security requirements of the programme dictate this compactness.


Layout

The building comprises a basement and three above-grade floors and is laid out in keeping with the structural grid. Crosswise, the distance between columns is 4.80 m; lengthwise, the two side bays are 4.80 m wide, opposed to the 6 m of the central bay.


On the basement floor, this arrangement produces a car park with a central passage (6 m wide) with two side strips for parking (each 4.80 m deep).


On the other floors, the six-metre bay houses service spaces and circulations, whereas the 4.80-m bays accommodate offices and public spaces.


Ground floor

The public area is in the building’s entrance, with an information desk facing the door. One passage leads to the interview rooms, while another provides access to other areas.


There is a separate entrance for the Mossos facing the communications shaft, which also provides direct communication between the public and the restricted areas.


The custody suite is situated at the far end of the site. Its distribution repeats the logic of the public area, laying out custody cells to one side and the remaining spaces to the other. Once again, a two-corridor system separates circulations according to uses and prevents overlapping. There is only one point of access from the general distribution passage to the custody suite.


A second communications shaft (stairs and lift) at the rear of the building provides direct access from the car park.


The custody suite and identification room act as a buffer between the cells for minors and adults, allowing separate direct access from both areas. They also allow visitor access without having to enter the rest of the area. The detained persons arrive by patrol vehicle and enter this buffer area via a metal security gate in the east façade.


The technical services are located in the third bay on the ground floor, separate from the public area and custody suite, with their own entrance from the exterior if needed.


First floor

This is where restricted activities take place. It comprises two bays: one houses the communications shaft, services and auxiliary spaces, and the other the offices. The entrance corridor is situated on the west side, enjoying a degree of transparency and exploiting natural lighting. The offices are situated in the east, with more discreet openings to prevent visual proximity to the exterior.


Second floor

This floor holds the most private spaces, the police officers’ service area.

The layout is similar to that of the first floor. One bay contains the entrance passage and services, and another houses staff spaces: changing rooms to the north, dining room and rest areas to the south (with views of the river Llobregat valley) and, at the centre, the briefing room and a protected terrace that provides indirect lighting for the hall and easy access to the exterior.

Project team
Prahran Hotel
next project

Prahran Hotel

Hotels
82 High Street, Windsor VIC 3181, Australia - Build completed in 2013
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter