NAFPLIOBLU – Vacation House in Tolo

NAFPLIOBLU – Vacation House in Tolo

Architect
Katerina Valsamaki Architects
Location
Tolo, Nafplio, Peloponnese, Greece
Project Year
2018
Category
Private Houses
Konstantinos Thomopoulos
Product Spec Sheet

ElementBrand
Sanitary Appliances, FaucetsVilleroy & Boch AG
Windows, Doors and Sliding systemsSCHÜCO
Sanitary Appliances, FaucetsFranke
Sanitary Appliances, FaucetsHansgrohe SE
Wall weatherproofingMapei
Sanitary Appliances, FaucetsGeberit

Product Spec Sheet
Sanitary Appliances, Faucets
Windows, Doors and Sliding systems
by SCHÜCO
Sanitary Appliances, Faucets
by Franke
Sanitary Appliances, Faucets
Wall weatherproofing
by Mapei
Sanitary Appliances, Faucets
by Geberit

NAFPLIOBLU – Vacation House in Tolo

Katerina Valsamaki Architects as Architects

The vacation house is located on the top of a lush valley offering a tremendous panoramic view to the Argolic Bay and the islands of Plateia, Psili and Spetses.

 

The design concept was focused on settling the residence in the tranquil Peloponnesian landscape of the slopping olive grove, while its layout would bless all its spaces with the impressive, magnificent views of the sea and the surrounding nature. Another fundamental design priority was to introduce an outdoor living lifestyle. This is partly achieved by eliminating the boundaries between internal and external spaces through visual and physical tricks that strengthen the flow between them, thusproviding a unique experience of the mediterranean living. Mediterranean architecture is after all an everlasting dialogue between light and shadow, inside and out.

 

Due to the irregular shape of the plot, the 190m2 area house splits into two levels. The ground floor opens up to the sea at the south while it is partly built-in the rocky earth at the north, where the entrance is formed.

 

An oblique stone wall accentuates the entrance while at the same time hides and protects the private spaces of the residence such as the en-suite master bedroom. Floor to ceiling sliding windows occupying the entire length of the open plan living area - lounge, kitchen, dining room - reveal the magnificent view to the sea.

 

The living spaces are extended outdoors, where an infinity swimming pool and a verandah with built-in benches runs parallel to almost the full length of the ground floor. A shaded patio, on the west, complements and maximizes the dining area.

 

The upper floor is consisted of a compact single storey volume, settled perpendicular to the ground floor. The volume withdraws to the north, creating a large terrace which offers a panoramic view to both the sea and the surrounding landscape. Two extra en-suite bedrooms are organized in this level while the smaller window openings are carefully placed to frame selected views.

 

Material Used :
1. SCUECO - Windows, Doors and Sliding systems
2. ELVIAL - SlidingShutters, Windows
3. CERDISA - Tiles
4. ASSET OFFICE INTERIORS - Vinyl Floorings
5. GEBERIT, VILLEROY BOCH, CONO SCARABEO, HAN-SGROHE, FRANKE KUBUS, IMANI - Sanitary Appliances, Faucets
6. VIVECHROM - Interior and Exterior Color Coatings
7. AKZO NOBEL - Aluminum Powder Coating
8. BAUER - External Thermal Insulation
9. TOSHIBA - Air Conditioning Systems
10. AIR GRILLES - Air Conditioning Terminal Devices
11. LEGRAND - Switches - Sockets
12. BRIGHT SPECIAL LIGHTING - Lighting Products
13. NOBEL - Solar Collectors
14. MAPEI - Wall weatherproofing
15. KNAUF - Plaster boards

Project Credits
The Arvo Pärt Centre
next project

The Arvo Pärt Centre

Cultural Centres
Laulasmaa, Harju County, Estonia - Build completed in 2018
View Project