Natural Beauty Salon

Natural Beauty Salon

Architect
Studio DOTCOF
Location
Yushan Road, Pudong New District, Shanghai, China | View Map
Project Year
2019
Category
Shops
Sa Xiao

Natural Beauty Salon

Studio DOTCOF as Architects

This beauty salon is a renovation project. Our client owns a hair salon originally, located at a corner of a busy crossroad. For some business reasons, client wants to change this shop into a beauty salon. It couldn't be better that a street frontage shop to be used as hair salon, but the problem occurs if we want to change it into a beauty salon. It will serve female customers mainly. Besides selling skin care products, it will also help customer to conduct skin test and skin care treatment, thus the space requires a higher level of privacy. How to create an appropriate quiet, private, and relaxed environment, inside this busy street frontage space? It becomes the first priority challenge in our design. 

 

We created a series of "cave-like" spaces. They are various in size and materials, corresponding to developing levels of privacy.  Benefit by the ceiling height of the building, we firstly expanded the existing mezzanine area. A consulting room is been added adjacent to the reception area, thus the customer can use it for skin testing after they enter the shop. Furthermore, the roof of consulting room becomes a communal lounge platform, for the people on the mezzanine to use.

 

The space of reception area is "mountain cave", is tall, full of different openings and natural lights. We also designed some vertical wood battens to emphasis this tall spatial characteristic. People walk into this tall space by passing through a lower bulkhead from the street, will feel a spiritual lifting-up.

 

Then, walking through a darker wood corridor, people will enter a "water tunnel cave", enclosing by creamy white travertine stones. This is the waiting area, people will stay here shortly before or after entering the rooms for skin care. The floor slabs are designed as platforms floating on the water, the color tone is kept to be extremely pure, and light is controlled to diffuse from different positions, such as lower part of a wall, or back side of a seat. Image of floating islands on the water, purified color, and diffused lighting, they calm people down, completely get rid of the noise and fatigue outside. Then, walking through the waiting area corridor, people will arrive individual rooms. Rooms are enclosed with real wood panels, warm and close. Rooms are the smallest "cave" in size, which is closest to human scale, just like our clothes covering the skin, warm and light. Concealed cabinets are designed on the walls inside the room, in order to store the skin care products and equipment.

 

These developing spaces are arranged along an intentionally folded and extended path, attempting to evoke some of people's deep body memories, which may from the intimate atmosphere of primitive cave living experience. Real natural materials such as stone and wood are used for each space. Through the handling of space and materials, we hope to deliver a tranquil experience for the body and moods.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
SanitaryTOTO
Terrazzo lamp Bentu
ManufacturersCraft Sinks
Wood FloorLamett
Product Spec Sheet
Sanitary
by TOTO
Terrazzo lamp
by Bentu
Manufacturers
Wood Floor
by Lamett
Featured Projects
Latest Products
News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More