Nefrodouro Dialysis Clinic

Nefrodouro Dialysis Clinic

Architect
Ventura + Partners
Location
Santa Maria da Feira, Portugal | View Map
Project Year
2018
Category
Hospitals
Nelson Garrido

Nefrodouro Dialisys Clinic

Ventura + Partners as Architects

Located in a quiet village in the north of Portugal, Nefrodouro Clinic mirrors and extends the tranquility of the place where it was built. The project’s ambition was to create a hemodialysis clinic that would make the medical procedure as simple and comfortable as possible for the users.

photo_credit Nelson Garrido
Nelson Garrido

The building has a parallelepipedic shape developed in two floors, one of them being half-buried. Horizontality is one of the main characteristics of the clinic, which not only transmits serenity but also facilitates circulation. Public access to the clinic is through the highest point of the site and the service entrance is located at the lowest, on the north side of the lot. Leaning over the half-buried volume, the top floor creates a covered outdoor space, making it more comfortable for staff to enter and exit the building, as well as facilitating all kinds of loading and unloading. Connecting the two accesses to the street, a ramp smooths circulation while reinforcing the building’s horizontality.

photo_credit Nelson Garrido
Nelson Garrido

The geometric purity of the building is clear in the spans and panels of the facade cladding, which replicate the windows’ shape. The metric is also visible in the modular structure contained between two horizontal plans, reinforced by the austerity of the concrete that, although being a robust material, blends harmoniously with the delicacy of glass and aluminum. Simple and sober, these materials give the building a contemporary yet timeless look. The horizontality of the volume is also emphasized by a structure of iron pillars, which highlights and dignifies the entrance area.

photo_credit Nelson Garrido
Nelson Garrido

Internally, the building benefits from spatial unity, based on the pathways fluidity – both in the professional and public scope – with special attention paid to patients with reduced mobility. Programmatically, the clinical area is divided into two sectors, consultation and treatment, each with their own waiting room. The consultation sector consists of several doctor’s offices and a meeting room, while the open space treatment room is organized into three sectors, with two nursing stations. 

photo_credit Nelson Garrido
Nelson Garrido

The treatment room maximizes the harmony felt throughout the clinic, achieved through the use of white as the dominant color and via abundant natural daylight. Besides being a source of light, the expressive windows allow the patients to enjoy the surrounding green spaces, evoking the serenity that results from contact with nature. Here, the ceiling was designed in such a way as to integrate in its design the installation of a television by each treatment station – creating two longitudinal "features" that differentiate the room's spatiality and provide it with a particular plasticity – allowing all patients to spend time as best as possible, without creating visual "noise”.

photo_credit Nelson Garrido
Nelson Garrido

In addition to the well-being of the patients, the comfort of the employees was also a priority that influenced the clinic’s design. In this context, the staff benefits from a large private area, including a kitchen and changing rooms. The professional circulation space comprises both floors: for greater convenience, the operational and leisure zones are located in the top floor, while the bottom floor houses the technical areas. Vertical circulation is provided by a staircase and an elevator.

photo_credit Nelson Garrido
Nelson Garrido

Marked by functional efficacy and a delicate language, Nefrodouro Clinic can thus reduce the stress associated with this type of treatment, creating a space markedly different from conventional city clinics.

photo_credit Ventura + Partners
Ventura + Partners
Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersO/M Light
U45
ManufacturersGerflor
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
by Gerflor
Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More