Nestlé Headquarters

Nestlé Headquarters

Architect
Park Associati

Lombardini22
Location
Assago (MI), Italy
Project Year
2014
Category
Offices
Stories By
Park Associati

Palagio Engineering

DEGW
Andrea Martiradonna
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersPEDRALI SPA
SuppliersFocchi
SuppliersMattarozzi, Ceiling production and placing
SuppliersPalagio Engineering
SuppliersTerracotta Wall, Palagio,
Powder coatingVIV DECORAL

Product Spec Sheet
Manufacturers
Suppliers
by Focchi
Suppliers
Powder coating

Nestlé Headquarters

Park Associati as Architects

In the month of April 2014, Nestlè Italy inaugurated its new headquarters in the building called U27, completed two years from construction start in the Milanofiori Nord area, Assago (MI) . The architectural project was committed by society Milanofiori 2000 to Park Associati while executive project and management work have been taken in charge by the engineering firm General Planning.


The architectural design by Park Associati is based on an analytical approach to the articulated system of access to the Milanofiori Nord area, the pedestrian walkways and roads, climatic factors relating to the context and the goal of properly integrating the building into the overall masterplan. Its position as a link to an area of forest towards the north led to the development of a complex that while being based on a closed courtyard layout, enables a visual permeability to be maintained in terms of the routes that surround the building. The building has been designed in such a way as to create a visual continuity between the natural landscape of the wood at the north and the designed landscape of the site itself. The courtyard, reserved for users of the building, relates to the external landscape and is conceived as a kind of “secret garden”.


The entrance, that faces onto a semi-urban piazza, has been conceived as a continuation of the main pedestrian access from the south-west of the site (directly connected to the metro station) while service vehicles are directed to the opposite end of the complex to an area that is completely hidden by ground. The main entrance hall is in direct visual contact with the internal courtyard and is flooded with natural light by a large, north-facing rooflight. The canteen area is a place for relaxing and an important area for social interaction that adds to the quality of the environment.


While the building appears compact and rational in plan, the elevations are articulated in a series of blocks allowing for a lighter and more fragmented composition. This is achieved by dividing the whole building into a number of segments, ‘suspended boxes’ that vary in size and height and each with a slightly inclined facade. The elevations establish a link with the context through the nature of the surfaces, perceived from different angles, they are sometimes made neutral allowing light to filter through, other times compact and reflective giving continuity to the natural surroundings. At certain points the composition is enriched with the addition of vertical blades in coloured glass that further articulate the volumes without affecting the level of transparency.


The raised part of the building is embedded into the ground in a natural way to create a secluded internal space on top of which sit volumes at different levels that house the building’s main facilities. The articulation of the building envelope and the rhythm of the structure relate to the open-planned interior spaces and act as a grid for generating different configurations for the internal circulation, enabling a high degree of flexibility.


Considerable importance has been given to energy issues and levels of energy consumption. The building is certified LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) “Core and Shell” in Gold class.


ABOUT THIS TERRACOTTA FACADE SYSTEM

Palagio Engineering as Suppliers

TERRACOTTA SURFACE 1.250 SQM


Palagio Engineering has been the supplier of terracotta facade system for the Nestlé Headquarter, an office building in Milan (Italy).


The lower part of the building façade is characterized by a customized louver cladding system composed by terracotta blades and fixing frame.


Customized terracotta blades, has been produced in three different combinations of colors and finishes; in particular we have alternatively three shades of grey, on smooth and sandblasted surface.


Tiles have been placed vertically, each one with a fixed orientation, in order to create a dynamic facade. With a special anchor mechanism, has been possible to place blades in nr. 81 different angles. Each tile is extruded in one piece, with a maximum length of 2600 mm, in full body color that maintains natural appearance of material and is fixed to the wall behind with an anchoring system studied specifically for this project. Fixing system had required to be invisible, so the structure has been painted as the color of the wall, moreover all the anchor bolts result invisibles and have been hidden by a special covering piece.


Terracotta cladding offers solidity to the basement of the building that on the upper part is characterized by glass and transparency surface. Special pattern created by mixed colors palette easily comply with fragmented building surface and sky line.

Nestlé New Offices

DEGW as Interior Architects

DEGW Italia has designed the interior spaces for the new Nestlé headquarters in the Milanofiori Nord neighbourhood of Assago (Milan), Italy. DEGW Italia has designed the interior spaces for the new Nestlé headquarters in the Milanofiori Nord neighbourhood of Assago (Milan), Italy. DEGW Italia’s contribution mainly focused on coming up with the most suitable solutions to encourage the dynamic use of the premises and to accommodate flexible working methods geared to Nestlé’s overall strategy that is particularly attentive to developing corporate welfare projects and “agile” working methods. The concept-layout of a standard floor consists of open-space offices well supported by a combination of different-sized meeting rooms, touchdown spaces and project areas, quiet rooms and phone booths for work that requires real concentration. This concept fully exploits the courtyard-shaped layout of the building with break areas and thematic hubs located at the intersection between its various wings (Nespresso, Sanpellegrino, Perugina etc.), which act as functional hinges and “condensers” of relations on the various different levels. There are also large “special areas” forming an extensive, integrated support system for the entire building: the entrance hall, whose multi-hyped spaces accommodate a wide range of reception and communication functions; a “food promenade” on the first floor consisting of a sequence of five meeting rooms whose graphics represent the basic ingredients of the Group’s different products (water, coffee, cocoa powder, cereals); the large company restaurant on the second floor (with a VIP area, balcony, lounge area and free-flow space), furbished with special niche-spaces for either group or individual work.


Share or Add Nestlé Headquarters to your Collections
Project Credits
Arnhem Rozet
next project

Arnhem Rozet

Libraries, Art Galleries and Cultural Centres
Arnhem, Netherlands - Build completed in 2013
View Project