Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
One Island East, TaiKoo Place

One Island East, TaiKoo Place

Architect
Wong & Ouyang (HK) Ltd
Location
Hong Kong, China
Category
Offices

One Island East, TaiKoo Place

Wong & Ouyang (HK) Ltd as Architects

The Context


TaiKoo Place is an office campus situated in east HK Island. This complex is a gradual transformation from an industrial estate since the 1970’s. With a height of 308m, One Island East (OIE) is the tallest building in TaiKoo Place.


The site used to be occupied by two old factory buildings. The reduced footprint of the new building released the congested urban fabric and improved the streetscape at pedestrian level.


The new building is connected to the rest of the TaiKoo Place office campus through a well-established elevated walkway system with link bridges providing pedestrians convenient access to other office buildings and the MTR station.


Together with the refurbishment of more than 5,500s.m. landscaped garden to the East, OIE revitalized the neighborhood towards a better environment.


The Building


The basic form of the building is a central core square with four rounded corners. It is oriented at 45 degrees to the site configuration to improve the spatial relationship with the neighboring buildings.


The corners facing North & South open up at the top floors to address the Harbour view while the corners facing the East and West open out to the open space at the base.


The edges of the four façades sail beyond, creating a floating effect, giving lightness to the building. Lighting feature incorporated into the edge of the four façades enhances the floating effect.


Vertical architectural fins are introduced at the façade in a staggered pattern to give a subtle texture to the building.


The innovative glass wall system employed at the main lobby results in an extra tall space with maximum transparency bringing the outside into the interior and vice versa.


The upper lobby level is suspended from the ceiling as a floating gallery. Timber is the main finish for wall and ceiling. The sculptural timber ceiling, gives a warm and welcoming feeling in contrast with the glass wall.


The typical office has a floor area of 2,300sm. With a structural floor height of 4025mm, clear headroom of 2925mm is achieved. Full-height glazing provides unobstructed view and natural lighting.

Project Credits
Product Spec Sheet

Kvitfjell Cabin
next project

Kvitfjell Cabin

Apartments
Svartskardvegen 178, Fåvang, Norway - Build completed in 2021
View Project