Opti Vue, Ettelbrück (LUX)

HEIKAUS Architektur GmbH as Interior Architects

Clear, fresh & inviting

Opti Vue sets new optical trends


The task:

 

The existing store was to be converted and re-designed. Customers aged one to 80 and more can find everything that protects them from the sun and ensures a clear vision on about 370 sqm, spread out across two floors. The store design of the Luxemburg headquarters was to convey a new, up-to-date and comfortable flair in future while conveying and preserving the known CI.



The challenge:


In a construction time of 8 weeks, the two floors of the optician's specialist store were to be entirely redesigned. The new shop design concept was to combine comfort with a fresh modernism, without losing sight of the "classics". We had special challenge waiting for us here: The two floors, with an impressive sales area of 200 sqm on the ground floor and 166 sqm above for a workshop, refractory lab, bathrooms, office and common rooms, as well as an area to order glasses, were to be entirely removed in order re-create them. The task and challenge for the planning team at HEIKAUS was reconsidering the development of the upper floor based on the room concept as well. New materials, shapes and presentation elements were to be developed to permit a workable, comfortable and attractive product presentation to inspire customers.


The solution:


In its new store design, HEIKAUS combined fresh, modern and yet timeless colours and shapes with natural materials. Upon entering, the customers will find corrective lenses and sunglasses on either side, arranged on long presentation walls with indirect lighting. The architects chose lime, brown and green pastels that form a harmonious image with the natural MDF of the sales furniture. A particularly cosy and recognisable effect is achieved by the woven vinyl flooring, skilfully complemented with the CI colour lime green. The same green is reflected in some of the walls, upholstery and chairs. Uninterrupted consultation without loss of transparency is ensured by a Parsol glass pane between the four consulting tables in the corrective lens area. Relaxed consulting takes place on a long standing table right in front of the sunglasses' presentation. Modern bar stools make this area appear pleasant and relaxing.

Children's glasses are presented in an attractive design and unconventional arrangement on round wall displays reminiscent of mirrors. Its unique look is achieved by a surrounding leather strip that is simply pinned to the walls.

A comfortable lounge corner with armchairs in a modern 1970s style holds the exclusive glasses that are also presented on round wall displays. A store design concept, with living room atmosphere.

The rear area of the store leads to the low-vision department, with the service area, refractory room, optometric area and hearing acoustics. Imaginative cubic sitting islands are combined with display cases to form a relaxed whole in which more goods are presented. Right next to the pure and dark cash desk area, the newly installed stairs lead to the upper floor, where about 170 sqm house the workshop, the contact lens area, another refractors room, the glasses ordering area, as well as the offices and social rooms.

Opti Vue invites customers to explore and be comfortable. Everyone enjoys being consulted here.




Planning:                                            HEIKAUS Architektur GmbH


Project Management:                  HEIKAUS GmbH


Photograph:                                      Martin Baitinger, Böblingen


Space:                                                   370 m²

This story is available in multiple languages
Project Credits
Interior Architects
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
PionSancalPION
Product Spec Sheet
Pion
Kunsthalle Mannheim
next project

Kunsthalle Mannheim

Cultural Centres
Mannheim, Germany - Proposed in 2012
View Project