Owers House

Owers House

Architect
John Pardey Architects
Location
United Kingdom
Project Year
2015
Category
Private Houses
info@jamesmorris.com

The Owers House

John Pardey Architects as Architects

Sitting on the banks of the Falmouth estuary, the site faces west with views south towards the sea. Immediately below the site lies the Grade II listed house ‘Creek Vean’ designed by Norman Foster and Richard Rogers, then practicing as ‘Team 4’ that was built in 1966 and is perhaps the finest house built in the 1960s in England. The presence of such an important modernist house immediately¬ below the site sets a very high standard indeed. The plan of Creek Vean is split into two wings by a grass covered staircase and opens to the views through splayed rooms – our design takes a cue from this in also splitting the house into two distinct elements – a bedroom/study wing that sits along the contours, and a living wing that runs against the slope. A bridge provides access into glazed hallway between these two forms.


From the lane, the house appears as slightly mysterious ‘blank’ walls, with a bridge inviting entrance into a glazed atrium (a solid front door prevents the immediate view until opened). The walls are clad in a dark, almost black, timber cladding, heightening the sense of mystery and evoking traditional tarred Cornish fishermen’s buildings.


To the southern side, a two-storey high wing contains bedrooms and study spaces, lit from a high level clerestorey to the north. Bedrooms are fully glazed and set back beneath an over-sailing roof offering solar shading, while balconies shade the lower floor rooms. From the west, the upper timber level sits atop a chalky brick base to appear to ‘float’.


To the northern side, a flat roofed living room incorporating kitchen, dining and utility spaces project out into the site in a dramatic cantilever above the dropping site - so that the living room gains fabulous views out across the estuary. The deep roof overhangs also prevents any glare when viewed from the estuary or from across the Creek. This cantilevered living space would make not just an extraordinary place to live among the treetops, but a dramatic architecture to complement Creek Vean.


A chimney – the epitome of home and Englishness – impales the living wing and creates a bbq space on the sheltered terrace below.


The house has solar panels set flat on the living wing roof and the pitched roof over the bedrooms is designed to receive photovoltaic panels.

Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersSCHÜCO
ManufacturersKalzip
ManufacturersNemetschek Group
Product Spec Sheet
Manufacturers
by SCHÜCO
Manufacturers
by Kalzip
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More