Pand Noord

Pand Noord

Location
Amsterdam, Netherlands | View Map
Project Year
2018
Category
Factories
Ewout Huibers

Pand Noord

Hollandse Nieuwe as Interior Architects

AMSTERDAM – Named after its area Amsterdam Noord, Pand Noord is an old industrial warehouse that has been transformed into a popular creative workspace.


This 960m2 business complex has been created exclusively for creative industries. The building was purchased by Highbrook Investors in 19xx and has kept its industrial appearance throughout its renovation.


To create a workable interior, High brookt asked Hollandse Nieuwe to designa series of calm and unified spaces that could inspire and support a variety of creative industries.

 

The Building

When walking from the north, in the site’s oldest buildingto the newest areain the south, the building reveals its expansion and history in a series oflinked boxes.From the reception, a long central corridor opens up the various building components and functions, which are interrupted in a few select places by high atriums spaces.

 

The Concept

The block box’s original routing felt unbalanced and chaotic, a consequence of the building’s growth over the years. As a workspace housing over 40 creative companies, the building should invite the companies to socialize, but should also offer each single company a space to focus and support the productivity of the employees. The first design starting point was to create a series of tranquil spaces, where light, space and materials blended together to create a sense of organization and unified spaced.

 

HollandseNieuwe developed the design concept from a thorough historical and spatial analysis, which lead to the second starting point, based on the existing architectural qualities. Old parts of the building were used as factory hallsand its industrial appearance is still very noticeable. The younger part of the building has a rougher appearance, befitting the old industrial architecture of the adjacent sections of the building. A specific wish from both investor and architect was to maintain and highlight this industrial quality.

 

The spatial concept follows the previous starting points. Each space is located in a different part of the building, and each of them have a unique appearance.


This characteristic led to a design strategy where HollandseNieuwe, based on the themes of each separate space, gave each room the feeling of being a different world. The themes that were chosen for the spaces were based on their historical function and on the palette of materials that were present in each space.

  

The Design

HQ

The former offices of the industrial company that used to be located at the building have been transformed and now function as the reception area of Pand Noord. Due to its historic character, the reception has a high-quality representative appearance. The use of materials such as oak, alongside the white walls, help to create a calm and transparent experience. The floor itself is also oak in a herringbone pattern.

 

Factory 1

Adjacent to the reception is the first atrium, which houses a meeting area. The grey frames of this area were taking as starting points in regards to what materials should be used. Making the lower half of the space fully greycreates asimple atrium experience with acalm atmosphere.

 

Factory 2

Thesecond former factory hall, a high-ceilinged space with a sloping roof, now serves as the restaurant. The industrial steel trusses were theinspirationfor this area.


While the entire area has been designed with different materials and textures, all these share the same fresh, lightgrey color. The oak herringbone pattern found in the reception hall returns here, butin a light natural grey stone. LED-light lines have been attached to the wall vertically, together with the two trees in this area they emphasize the height of the building.The area is spacious and serene and invites the various companies to connect and socialize.

 

Offices

The youngest part of the building is a grand atrium with adjacent office space units. The rough concrete interior has been retained and only the red accents in this area have been enlarged and intensified. Like other areas, this it creates a single gesture: an entirely red lower part in the atrium. A large art piece, created by artist ZenkOne, has been placed through the atrium, strengthen its rough character aswell as adding red highlights. This art piece depicts numerous unique themes and narrates the rich history of both the building of Pand Noord andits area Amsterdam Noord.

Share or Add Pand Noord to your Collections
Project Credits
Interior Architects
Consultants
M-Apartment
next project

M-Apartment

Apartments
Tel Aviv, Israel - Build completed in 2019
View Project