Park Hyatt Niseko Hanazono, Chapel

Park Hyatt Niseko Hanazono, Chapel

Architect
Nikken Sekkei Ltd

Nikken Space Design LTD
Location
Iwaobetsu, Kutchan, Hokkaido, Japan | View Map
Project Year
2019
Category
Hotels

Chapels
Koji Horiuchi/Shin syashin Koubou
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Wall tileGranitiFiandre
BRIGHT ONYX
Marmi Maximum Collection
PIETRA GREY
Indirect LightingDN Lighting
TRE 1500 L28-APD
Floor tilesImola Ceramica
X-Rock RB60B
Floor tilesADVAN
Spot Light - MFLW-53N(B)Beamax Co. Ltd.
High transmittance double grazingCentral Glass

Product Spec Sheet
Wall tile
PIETRA GREY, Marmi Maximum Collection, BRIGHT ONYX by GranitiFiandre
Indirect Lighting
TRE 1500 L28-APD by DN Lighting
Floor tiles
X-Rock RB60B by Imola Ceramica
Floor tiles
by ADVAN
Spot Light - MFLW-53N(B)
High transmittance double grazing

Park Hyatt Niseko Hanazono, Chapel

Nikken Sekkei Ltd as Architects

Park Hyatt Niseko Hanazono is a year-round luxurious mountain resort located in the pristine heart of Niseko’s Hanazono area that opened in January 2020. Niseko is renowned as an international winter ski resort, and also offers seasonal outdoor activities such as hiking, mountain biking and river rafting in the remainder of the year. The facility’s contemporary chapel reflects Japanese aesthetics, in harmony with the four seasons.

photo_credit Koji Horiuchi/Shin syashin Koubou
Koji Horiuchi/Shin syashin Koubou

The chapel is located in the functional village built around the courtyards, separate from the guestroom facilities. As in traditional Japanese Noh Theater, the chapel façade faces the front garden pond, with the reflected image enhancing its “floating grand roof” effect. The pond itself features two different areas of depth. The water level can be adjusted, yielding an outdoor seating area suitable for a concert or other outdoor event.

photo_credit Koji Horiuchi/Shin syashin Koubou
Koji Horiuchi/Shin syashin Koubou

The chapel’s floating grand roof is symbolic of traditional Japanese architecture, and helps to achieve the “open” feeling of the interior. At 20m in length, the roof effectively blurs the boundary between indoor and outdoor areas. With a pristine birch forest in the background and ample space between the front garden pond and the backyard, guests can enjoy a quasi-outdoor resort wedding experience along with the seasonal shift in scenery.

photo_credit Koji Horiuchi/Shin syashin Koubou
Koji Horiuchi/Shin syashin Koubou

Warm, elegant and “neutral” in nuance, the chapel has been designed as a multipurpose facility ideal for hosting private dining, buffets, seminars, conferences and concert events. Sliding doors native to traditional Japanese architecture allow for high customizability. For example, by opening the 10m-long triple sliding doors, the nave (center portion) of the chapel can be extended to the outdoor stage area. Opening the entrance hall’s 4m-wide double sliding doors allows for additional functionality as a foyer, etc.

photo_credit Koji Horiuchi/Shin syashin Koubou
Koji Horiuchi/Shin syashin Koubou

High side lighting between the two pitched roofs, along with stained glass positioned above the gable wall, allow different expressions of light to enter, according to the prevailing climate, season and time of day. Thick steel rods connect the roofs, which are supported by reinforced concrete walls on both ends, leaving a 20m-long unobstructed space underneath.

photo_credit Koji Horiuchi/Shin syashin Koubou
Koji Horiuchi/Shin syashin Koubou

Mechanical and electronic equipment have been kept out of sight in order to enhance the guest experience. Linear lighting fixtures, for example, have been embedded in the roof connecting rods. Ceiling illumination lights, automated spotlights for the wedding aisle, and tall altar-side speakers are camouflaged in identical wall tile color fabric. The air-conditioning system maintains the spatial aesthetic, and features an under-floor chamber suited for cold weather needs. It employs understated window-side air outlet grilles and concealed air-return inlets in the roller blind head box.

Team:
Design and Supervision: Nikken Sekkei, Nikken Space Design 
Architect: Fujita Corporation Registered First-class Architectural Office 

Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More