Pavilion House

Pavilion House

Architect
Borrmeister Architects
Location
Christchurch, New Zealand | View Map
Project Year
2019
Category
Housing
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
PaintsResene
SinksCORIAN® Design
Cladding- Fibre cementJames Hardie
LightingAccent Lighting
CabinetryBates Joinery
Walls GIB

Product Spec Sheet
Sinks
Cladding- Fibre cement
Lighting
Cabinetry
Walls
by GIB

Pavilion House

Borrmeister Architects as Architects

Three contrasting forms come together in this family home - which was a solution to the challenge of a long and very narrow site and consciously fits in with its surrounding neighbours and the wider Redcliffs neighbourhood context.

Caption

The brief was for an easy to navigate, functional family home that would capture sun and maintain a strong connection to the outdoor spaces and greenery.

Caption

The narrow nature of the site running east to west meant the advantage of a long site frontage facing north- all the rooms in the house are filled with light. Circulation areas were assigned to the back of house and rooms ran east to west following the site- achieving a simple, easy to read floor plan. 

Caption

Garden strips were established along the northern and southern boundaries so that views out from rooms always provided a visual connection to the greenery. The generous pavilion roof continues over the sheltered outdoor room which then connects to the main lawn. The pavilion also flows out onto an expansive floating deck via a band of sliding doors creating easy indoor outdoor flow.

Caption

A modest frontage to the street gives the viewer only a hint of the architectural surprises which are revealed only as you venture into the site. The pitch black steeped form which comprises of the first floor and dramatic double height entry peaks behind the lower front of house. Beyond the steeped form, the house drops down again to form an elegant elongated pavilion housing the living spaces which lead out into the outdoor room.

Caption

The house also offers multi-purpose shared spaces perfect for family life. A study forms an intermediary space between the private bedrooms and living areas, floating feature timber stairs lead to the private master bedroom on the first floor, the living, dining and kitchen are naturally open plan and the outdoor room also functions as a second living area.

Caption

Sustainability statement: 

The house has been designed to take advantage of natural sunlight and ventilation.

The floor plan has been thought-out to allow maximum natural light into the open plan living areas- roof overhangs, sized to suit each façade, also protect the spaces from too much solar gain so the house does not over heat. 

Caption

The house is also able to naturally ventilate with the open connections (stair well & void) from the ground to the first floor.

Furthermore, the compact and economical foot print, high level of insulation, thermally broken windows with high performance glass as well as space for a well-stocked veggie garden and numerous fruit trees answered the clients wish for an environmentally conscious home.

Caption
Featured Projects
Latest Products
News
25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More