Plaza Mayor Mall with slot grating

ULMA Architectural Solutions as Manufacturers

In the Plaza Mayor Mall, Self200 channels have been installed with ULMA's slot grating, which main advantage is, its high drainage capacity and its aesthetic integration into the pavement. This grating is almost invisible, so it is widely installed in commercial areas, walkways and pedestrian access.

Plaza Mayor

MTM Arquitectos as Architects

OBJECT OF THE WORK: PLAZA MAYOR


The city where we build this Plaza Mayor has got a specific surname, is a University City. The University has grown around a meeting and circulation central space, a green boulevard which has become the central structure of the university. At one of its ends the recent commuter station is located which connects us to the city center (Puerta del SOl) and at its other extreme, the Plaza Mayor.


The PlazaMayor is the new Service Center of the university; it should express its symbolic and symbolic nature, serving as a reference into the structure of the campus.


By relying on the level-deference in the site and the potential of the green boulevard which form the access to the history faculties, we build a folded platform. The boulevard extends through a gardened path, turning around a square.


Above the natural ground level, under the slope, the parking is implanted, reducing to minimum the excavation volume and facilitating also its natural ventilation through the existing perimetric vegetated embankments. By respecting these ''natural buffers'' and above the ground level, we build two intermediate platforms where programs grouping and a variety of pedestrian access at the street level are produced.


The communication towers are elevated and function as urban milestones inside the ensemble, creating a perimetric inflection point which announce the 7 bridges: towers and bridges are entrances, connections and occasioned which incite discovering the empty inside: The Plaza Mayor.


Within and around it, the big cantilevers create covered paths which increase the space versatility, protecting it from sun and rain.


CHOICE OF MATERIALS


There are five material elements which reinforce the continuity: boulevard, path, plaza:


The Public Pavement: concrete deactivated on site and prefabricated / vegetation planting / artificial lawn / rubber pavement. The end of the existing boulevard is the beginning of the project and from there a continuous concrete tongue runs though the whole system, ramps, platforms and stairways. Above these, the footprint of other activities and other materials is cropped.


The Exterior Enclosure of the Plaza: athermic grey polycarbonate charged with metallized resins ral 9004. Homogeneous and changing skin, since its specific treatments and the introduced matice for the atmospheric conditions.


the Interior Enclosure of the Plaza: glass in colorless chambers. They open the activity inside the Plaza like a contemporary service market.


The Interior Partitioning: laminated glass. Light and almost imperceptible, try do disappear, reenforcing the unitary perception of each one of the islands on top of the platforms. The Interior Partitionings don't touch physically the exterior skin of glass and polycarbonate.


The Color Points which form the tempered glass. Grouped together and forming gems, punctuate the unform volumes around the grays palette and tans, used all over the building: blue, green and golden colors.


TECHNOLOGICAL-STRUCTURAL CHOICES


The Platforms, are the infrastructures waiting to incorporate a program. The structural solution facilitates the coexistence of a irregular and revenue geometry different in each level, the distinct programmatic uses initially required and the movement continuity between all them.


The structural solution for this complicated problem is simple: a basic reticula system of bearing pillars and post-tensioned concrete slabs. The 5x5 m reticula seemed the most efficient and the one which could adopt itself the best to the singularities of different platforms, from the ground level with functional distribution on the parking spaces, till the superior levels, more free permitting us to reduce the pillar presence and adopt till 12m lights or 5m long cantilevers, to compensate the efforts and to vary its diameters.


USE OF MATERIAL IN A RESPECT OF CONTEXT


The natural landscape prolongation which identifies the University Campus, is achieved through the last platform-covering. The Cover its already not what it usually is. It adopts a new moor urban character, artificial and equipped. The situations and relations which occur in the campus boulevard are reinterpreted and transformed, proposing now, new opportunity and interchange areas for students, professors and visitors, providing it with new supports and installations for the space to be lived, valued and used in a continuous form.


The material above the new path will be adopted to the new topographic configuring dunes, folds, beaches or cuts; wit diverse textures, soft, rough, furry and accented colors, green, orange, black or sandy, with illumination lines, elevated crosier connected to the solar clocks, terraces and kiosks.


And like the looseness of the first sketch, an orange line is designed with its nonlinear geometry dematerializes the edge, converting it in a connection line between the campus landscape and the far away presence of the Madrid Sierra.


Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More