Pop-Up House

Pop-Up House

Architect
FIGR Architecture & Design
Location
Essendon, Victoria 3040, Australia | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Tom Blachford
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Facade claddingJames Hardie
EasyLap Panel
Scyon Axon
L’Dry Maxi Birch PlywoodMaxiply
Maxi Birch Plywood
StoneCaesarstone
Primodia
Joinery: Verde LauroAbet Laminati
Lights & TracksBeacon lighting
Facade cladding: BarestoneCemintel

Product Spec Sheet
Facade cladding
Scyon Axon, EasyLap Panel by James Hardie
L’Dry Maxi Birch Plywood
Maxi Birch Plywood by Maxiply
Stone
Primodia by Caesarstone
Joinery: Verde Lauro
Lights & Tracks
Facade cladding: Barestone

Pop-Up House

FIGR Architecture & Design as Architects

Pop-up House attempts to counter the status quo of a new family home in a predominantly heritage setting. A common approach with new homes is to occupy majority of the site whilst retaining minimal front setback with a fortified sheer built form that shuts itself off from the public realm interface. Our approach was to create a home that challenges the aforementioned notion in order to discover opportunities in the often static, underutilised and forgotten. Focused on engaging with the urban realm, by inviting opportunities for interaction between inhabitants, passer-by’s, and neighbours to promote a sense of community engagement.

When presented from the street the elevation is an extruded silhouette which is a sympathetic nod to the familiar roof forms of the surrounding vernacular. The upper volume of the building hovers above a landscaped mount that creates the beginning of a journey into the house. Flanked by existing neighbouring brick walls, that become internal edges which establish a dialogue between old and new. The hovering belly of the house creates an undercroft that guides the guests into the house through lush, landscaped gardens creating a multi-faceted zone in the front yard that can adapt and evolve in program/use. The green landscaped wedge is planted with native vegetation which gently slopes back to the street frontage creating a mount that engages the public realm. From the outset our clients felt their new home had to engage with the context beyond the site boundary creating a visually engaging public setting where neighbours and friends can be part of informal gatherings.

This modest 215 m2 home required constraint and duality of uses in its architecture. The in-between/ambiguous spaces had to contain multiple programs. One of such programs is the study which is positioned within a thoroughfare activating an otherwise underutilised threshold. The green wedge facilitates bicycle storage, building services and a water retention system. Outdoor terrace extends into a netted area, utilising the in-between space to create additional zones for play and activation whilst allowing light to penetrate the front courtyard. To further remove the idea of redundancy the underbelly of the dwelling doubles up as a carport, an extension of the workshop and informal entertaining area. This mouldable zone provides long term flexibility for adaption of use.

Increased site permeability through various garden zones and a large garden at the rear of the site. High quality thermal insulation throughout the walls, roofs and floors with under slab insulation and thermally broken timber framed double glazed windows. Where possible we have sourced local trades, materials and fittings. The Pop-Up House is designed to be durable and long lasting. The roof is clad in SurfmistColorbond which reduces heat build-up in the home and the heat island effect in our cities. The walls are predominantly white painted weatherboards with accents of silvertop ash cladding. The roof form allows for strategic placement of solar panels for optimum capture.

A 5000-litre water tank has been buried in the front yard. All the roof water is captured and reused to flush toilets and garden irrigation. Custom fabricated mechanically operable screens are strategically positioned on the first-floor western façade for controlled screening of the Western Sun whilst allowing for maximum flexibility in managing solar access and views to the nature strip.

 

Material Used :
1. Facade cladding: Weather board, Silvertop Ash Ship Lap Cladding with Cutek Finish, Cemintel Barestone, Concrete Blockwork, James Hardie Easylap Panel & Scyon Axon Cladding
2. Flooring: Tasmanian Oak Flooring / Tretford Carpet
3. Windows: KDHW Timber Windows in Cutek Finish
4. Roofing: Colorbond Roofing. Colour: Whitehaven
5. Joinery: Verde Lauro - Abet Laminati&Pantry/ L’Dry Maxi Birch Plywood from Maxi Plywood
6. Stone: Caesarstone Primodia

7. Interior lighting: 
Lights & Tracks / Beacon Lighting / Richmond
Lighting / Lights Lights

This story is available in multiple languages
Share or Add Pop-Up House to your Collections
Project Credits
Tile House
next project

Tile House

Private Houses
London, UK - Build completed in 2019
View Project