QEF Care and Rehabilitation Centre

QEF Care and Rehabilitation Centre

Architect
LOM architecture and design
Location
Leatherhead Court, Woodlands Rd, Leatherhead KT22 0BN | View Map
Project Year
2020
Category
Care Homes
Horizon Imaging Ltd
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Integrated Plumbing SystemsDunhams Washroom Systems
Rise and fall kitchenettesBenchmarx Kitchens and Joinery
Integrated DoorsetsIntegrated Doorsets
Hoist systemsPrism Medical Ltd
Acoustic baffles and raftsSounDed Acoustic Products

Product Spec Sheet
Integrated Plumbing Systems
Rise and fall kitchenettes
Integrated Doorsets
Hoist systems
Acoustic baffles and rafts

New Care and Rehabilitation Centre for Queen Elizabeth’s Foundation for Disabled People

LOM architecture and design as Architects

Architects LOM collaborated with Queen Elizabeth’s Foundation for Disabled People (QEF) on the design of a new 48-bed Care and Rehabilitation Centre in Leatherhead, Surrey. QEF is a national charity providing practical and life-changing services that enable disabled people to maximise their independence. The Care and Rehabilitation Centre will enable them to provide expert, multidisciplinary neuro rehabilitation in a modern, comfortable environment.

QEF’s Leatherhead campus had evolved over many years and made use of existing buildings that were spread across the site. LOM developed a site masterplan to consolidate the charity’s real estate requirements into a more sustainable, connected and purpose-built centre, and bring together QEF’s teams under one roof. 

LOM worked closely with QEF to carefully balance the clinical and technical requirements to enable them to maintain the highest standards of care, with the need to create a place that feels welcoming and comfortable for QEF’s clients.

The design evokes a sense of ‘home’ and makes the most of the picturesque woodland setting. The two-storey, ‘Y’ shaped building has a pitched roof and is configured around a green quad and a more private client’s garden at the rear. It features a palette of traditional domestic building materials – brick, clay tile and timber – to reference local vernacular architecture and give a non-institutional appearance. Large expanses of glazing frame views of the landscape and foster a connection with the natural environment. 

Its bedrooms wrap around the private garden and connect to shared recreation, dining and social spaces. Each ensuite bedroom contains assistive technology to give clients greater control over their personal environments. The interiors are influenced by biophilic principles, bringing natural colours and materials into the spaces.

The centre provides a fully accessible physiotherapy gym and therapy rooms. These facilities will benefit clients and give QEF the option to develop an outpatient programme in the future.

Designed to achieve a BREEAM ‘Very Good’ sustainability rating, the building has 230 photovoltaic panels on the roof and features passive ventilation ‘chimneys’ that allow the spaces to breathe; when CO2 levels rise, the chimney’s louvres automatically open to purge the space. 

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More