Rabobank Parkstad

Rabobank Parkstad

Banks
Heerlen, Netherlands - Build completed in 2014

Rabobank Parkstad

dreessen willemse architecten as Architects

Solidity characterises the design for the building renewal and extension of the Rabobank Parkstad Limburg. An efficient building, well made, timeless, yet original. The building does not give one the impression of excess, but illustrates an innovative approach to making a sustainable investment.


The floor space of the original building, formerly a branch of De Nederlandsche Bank, was increased to 3476 m2 gross floor area by densifying the existing volume. Underpasses and interior courtyards were added to the office building. The ends of the original, extremely closed bank building were partially torn down. Here, new volumes and facades were added, which have an open character and are oriented towards the street.


Because the building volume of the original bank was very deep, a light court was designed at the heart of the building. The light penetrates deep into the building through pyramid shaped roof lights, bringing daylight into the space. Here one also finds two courtyards, which one can enter by opening the large sliding doors. Floor openings in the light court create double height spaces connecting the two building layers. The light court is a place of light, air and space, but above all, it is a place for gathering, informal meetings or receiving guests.


An unique element in the building is the old safe formerly used by De Nederlandsche Bank. This exceptionally large safe has walls and floors that are made of 80 centimetre thick, heavily reinforced concrete. By cutting an opening in the roof of the safe, light can penetrate through the light court into the safe. Directly upon entering the building, the opening made in the rough concrete of the safe is visible and is a sign that this bank building does not have any “value”. The safe is used as the building’s meeting centre.


The building has been given a BREEAM certification with a rating of “Very Good”. Especially for a rebuild, this is a particularly notable accomplishment. So-called dense construction, facades with a good glazing to wall ratio, use of high quality insulation and glazing, sustainable building materials and energy sources such as mine water were taken into consideration during the design and construction process. Electrical charging stations for bikes and cars, waste separation and transportation measures for staff are also part of the certification.

Rabobank Parkstad Limburg

Kvadrat as Manufacturers

The Project Kvadrat upholstery and Danskina rugs are used throughout the Rabobank Parkstad offices in Heerlen, the Netherlands. The building, which was formerly used by De Nederlandsche Bank, has been renovated by Dreessen Willemse Architects.


Originally for 15 staff, the offices can now accommodate 180 employees. Inside, the floor space has been increased with double height platforms, end walls have partially been torn down, and two light-filled interior courtyards have been added. Daylight penetrates deep into the building via pyramid shaped roof lights.


An old 80-centimetre thick safe is a unique feature of the premises. This has been transformed into a meeting room for the building.


The building has been given a BREEAM certification with a rating of “Very Good”. This reflects that it is characterised by ‘dense’ construction, facades with a good glazing-to-wall ratio, high quality insulation and glazing, and sustainable materials.


Solution Tonica, Remix, Divina Melange and Tonus are used for upholstery on wingback chairs, benches and meeting chairs. Some of the textiles are in gentle, earthy tones that echo natural environment outside. Others are in vibrant, bright hues for highlighting seating areas.


Danskina rugs are also used throughout the building, which create a textural balance with the polished stone floors.

Product Specifications
BrandCategoryProducts
KvadratKvadratManufacturers
De Rotterdam
next project

De Rotterdam

Commercials/Industrials
Rotterdam, Netherlands - Build completed in 2013
View Project