RCO House

Team V Architecture as Architects

Op een steenworp afstand van het Concertgebouw in Amsterdam, in een oud schoolgebouw van Berlage, ontwierp Team V Architectuur eewn thuisbasis voor het Koninklijk Concertgebouworkest. Op zaterdag 19 januari is het RCO House officieel geopend door Burgemeester Femke Halsema. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van het orkest in vervulling: een eigen plek voor staf en orkestleden om elkaar te ontmoeten, te werken en ongestoord te repeteren. In de ‘Amsterdamzaal’ gaat het orkest zelf bezoekers ontvangen, onder andere voor kamermuziek, inleidingen en educatieve activiteiten.


Om ruimte te bieden aan het uitgebreide programma van het Concertgebouworkest is de voormalige ‘Dagteeken- en Kunstambachtschool voor Meisjes’ uit 1908 grondig verbouwd, gerestaureerd en uitgebreid. Het gebouw omvat diverse ontmoetingsruimtes, kantoren en een ensemblezaal. Op het achterterrein is nieuwbouw toegevoegd met oefenruimtes, een foyer en een daktuin.


Team V heeft met het ontwerp zorgvuldig een balans gezocht tussen een monumentale en eigentijdse uitstraling, passend bij de identiteit van het Concertgebouworkest. Er is een duidelijk onderscheid gemaakt tussen het monument en de nieuwbouw. Tussen de twee bouwdelen ligt een glazen lichtstraat, als een soort ‘spatie’ tussen heden en verleden. Dit levert een bijzondere kwaliteit op in de foyer op debegane grond, waar de gerestaureerde achtergevel in zijn geheel te bewonderen is.

This story is available in multiple languages
Project Credits
visualisation
Restauratie architect
Grafische vormgeving
Adviseur Brandveiligheid
Product Spec Sheet

NK Home
next project

NK Home

Private Houses
Dai Son Village, Hoan Son Town, Tien Du District, Bac Ninh City, vietnam - Build completed in 2020
View Project