Reception room of the domain of Biar

Reception room of the domain of Biar

Architect
Brengues Le Pavec Architectes
Location
Montpellier, France
Project Year
2017
Category
Restaurants
Brengues Le Pavec architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersValchromat
ZartanMagis spa
ManufacturersAy Illuminate
ManufacturersBolefloor
ManufacturersFlexalighting srl
ManufacturersProlicht

Product Spec Sheet
Manufacturers
Zartan
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers

Reception room of the domain of Biar

Brengues Le Pavec Architectes as Architects

The imposing grand ballroom of the 18th century Folie de Montpellier, emits a light and contemporary note. Following several years of restoration by the château's owner, the Domaine de Biar is identifiable by its historical and prestigious character. The renovation of the new reception hall is a highlight, offering visitors a dialogue between past and present. The use of materials and textures such as steel, glass, wood and concrete complement the nobility of the original materials. The absence of a visual link between the new and the old spaces underlines the humility of the project. The wide openings in the great hall, provide a strong connection to the estate's park and its English garden. The brightness of the concrete flooring contrasts with the texture of the stone. At the far end of the hall, an area clad in black, conceals the bar and the kitchen on the ground floor and the bathroom on the floor above. While in the hall, the monumental fireplace imposes its majesty. The golden staircase is used to access the first floor where a glass footbridge leads to an area for the orchestra, offering a view of the entire space. Lightness and humility are the watchwords of this project.

Project team
Foundation Louis Vuitton Museum
next project

Foundation Louis Vuitton Museum

Museums
Paris, France - Build completed in 2014
View Project