Recycling station in Solna, Recycling facility

Recycling station in Solna, Recycling facility

Architect
AIX Arkitekter AB
Location
Solna station, Stockholm, Sweden | View Map
Project Year
2017
Category
Train stations
Antonius van Arkel for AIX arkitekter
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersLindabProfiled Sheeting
GlulamMartinsons
Wood Industry - Form PlywoodMoelven
Cut-to-fallPAROC
Reiling - Recycled glass blocksScanmineral

Product Spec Sheet
Manufacturers
Glulam
Wood Industry - Form Plywood
by Moelven
Cut-to-fall
by PAROC
Reiling - Recycled glass blocks

Recycling station in Solna, Recycling facility

AIX Arkitekter AB as Architects, Landscape

In 2013, the new north access entry at the Solna station opened for commuter rail passengers to the Mall of Scandinavia and Friends Arena Stadium, among others. AIX Arkitekter designed the entrance for Jernhusen and now it needed to be completed with a building for garbage as it became too time consuming for the cleaning workers to get up to the station building on the bridge. In addition, new businesses wanted to use the station's former garbage space so now everybody can enjoy a cup of coffee there while the landlords have a more easily accessible and beautiful recycling station on the ground floor.  

 

The building is located adjacent to the existing elevator to the bridge. In addition to its function, the new small building contributes to a more comfortable and safer environment for those using the elevator, providing atmospheric lighting and refuge against the high-speed trains that rush just a few meters beside.  

 

The assignment included finding a material and construction method that could withstand graffiti, fire and general destruction in a good way but still have aesthetic qualities. Recycled glass crusher for a recycling station felt natural in this tough environment next to the embankment with its stone crusher, concrete and fast trains. The glass walls allowed us to illuminate from within which gives the material and the place an exciting shimmer during the dark hours of the day. The exterior walls and ceilings are gabion cages filled with crushed recycled glass.

 

Material Used :
1. Monotec - Gabionfor wall construction
2. Scanmineral (Reiling) - Recycled glass blocks.
3. Martinsons - Glulam
4. Halle - Twinwall Polycarbonate sheet
5. Moelven Wood Industry - Form Plywood
6. Lindab - Profiled Sheeting
7. Paroc Proof - Cut-to-fall

Project Credits
Architects, Landscape
Collaborators
Products used in this project
Cobble Hill Townhouse
next project

Cobble Hill Townhouse

Private Houses
Brooklyn, NY, USA - Build completed in 2019
View Project