Renilde Restaurant + Event Space Coert
Wouter van der Sar
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Mirror ceilingBarrisol - Normalu Sas
UpholsteryKvadrat
Hallingdal 65
ChairsLensvelt
Maarten Baas Chair
Hinge system for Pivot DoorsFritsJurgens
Bespoke Wood ElementsRoord Binnenbouw
Kitchen, bar and pantry wall tilesWinckelmans

Product Spec Sheet
Upholstery
Hallingdal 65 by Kvadrat
Chairs
Maarten Baas Chair by Lensvelt
Hinge system for Pivot Doors
Bespoke Wood Elements
Kitchen, bar and pantry wall tiles

Renilde Restaurant + Event Space Coert

concrete as Designers

A flexible solution

The doors of the new Depot building, part of Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, opened in November 2021. The Depot is a special, fully mirrored, bowl-shaped building, designed by MVRDV. It is the first publicly accessible art storage facility in the world. On top of the reflective bowl, on the 6th floor, there are a publicly accessible roof garden and a terrace. In the middle of this 'green forest’, a glass cross-shaped pavilion is situated, containing a café-restaurant named Renilde and an event space called Coert. Concrete designed the interior for both spaces.

Caption

The two spaces have been designed to be fully flexible and multi-functional, making them suitable for a range of uses.

     

Renilde

With this project, Concrete breaks the rules of what it means to design a restaurant. The challenge was to design a space that could transform itself: from restaurant to lecture hall, from café to exhibition space.

photo_credit Wouter van der Sar
Wouter van der Sar

The restaurant boasts wooden tables that can be folded up and connected with the floor and ceiling strips. This creates five structures that frame the space and the view of Rotterdam like a work of art.

photo_credit wouter van der sar
wouter van der sar
photo_credit Wouter van der Sar
Wouter van der Sar
photo_credit Wouter van der Sar
Wouter van der Sar

Renilde's design brief posed the challenge of designing a space that could transform itself from restaurant to lecture hall, café to exhibition space. This goal was reached thanks to the original idea of folding tables, which allows different functions to take place. The tables are made entirely out of wood, creating a warm and cohesive aesthetic throughout the space.

photo_credit wouter van der sar
wouter van der sar

The open-show kitchen and the bar, located on opposite sides, both have black and white striped tiled back walls, in line with the museum's famous graphic identity by Thonik. The front of the kitchen is made of white terrazzo, while the bar is made of black terrazzo. The two opposites are in perfect balance, like a harmonious yin and yang. The kitchen and bar are housed in wooden volumes, with the word ‘Renilde’ towering in pink neon letters above the kitchen. Behind the bar, visitors can access the public roof garden and terrace.

photo_credit Wouter van der Sar
Wouter van der Sar
photo_credit wouter van der sar
wouter van der sar

Coert

Coert is another perfect example of ingenuity in designing multifunctional spaces. The use of large wooden pivot doors allows the space to be transformed according to the needs of the event. Behind the doors of the volume, a pantry bar, cloakroom and DJ booth can be revealed, allowing the space to be quickly transformed into a fully functional event venue. 

photo_credit wouter van der sar
wouter van der sar
photo_credit wouter van der sar
wouter van der sar

Concrete's innovative design showcases a new approach to the challenge of designing a multifunctional space. The tables are designed in a user-friendly manner, allowing anyone to effortlessly flip them up, despite their highly technical construction and complicated counterweight system.

photo_credit Studio Unfolded
Studio Unfolded

The flexible design of Renilde and Coert at the Depot Boijmans van Beuningen provides several benefits for the environment and the community. By having a multifunctional space, the building can host a variety of events, reducing the need for separate venues and resources for each event. This means that the space is being utilized more effectively and efficiently, reducing the need to build separate spaces for each specific use. The use of natural materials, such as wood and terrazzo, also adds to the sustainability of the design. From a community perspective, the flexibility of the space allows for a wider range of events and activities to take place, attracting more visitors and enhancing the cultural experience. The communal tables in Renilde encourage social interaction and community building.

Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Austin Maynard Architects designs a “pretty” wellness-enhancing home in Melbourne
12 Apr 2024 News
Austin Maynard Architects designs a “pretty” wellness-enhancing home in Melbourne

Australian architectural studio Austin Maynard Architects recently completed a new two-story house i... More

Ædifica completes residential development in Montreal emphasizing densification, sustainability, and quality of life
11 Apr 2024 News
Ædifica completes residential development in Montreal emphasizing densification, sustainability, and quality of life

Montreal-based architectural practice Ædifica has completed Cité Angus II, the second p... More

Knox Bhavan reimagines challenging London brownfield site as contemporary low-carbon home
10 Apr 2024 News
Knox Bhavan reimagines challenging London brownfield site as contemporary low-carbon home

London-based architectural practice Knox Bhavan designed Threefold House, a new residential property... More

Tokyo Kabukicho Tower appears like a giant animated water fountain
10 Apr 2024 News
Tokyo Kabukicho Tower appears like a giant animated water fountain

Tokyo-based Yuko Nagayama & Associates designed the expansive facade of Tokyo Kabukicho Tower, a... More

Introducing Partner Vondom
10 Apr 2024 Partner News
Introducing Partner Vondom

Vondom is a leading company in designing, manufacturing, and commercializing avant-garde indoor and... More

Silt Middelkerke is a new architectural landmark on the Belgian coast
9 Apr 2024 News
Silt Middelkerke is a new architectural landmark on the Belgian coast

Middelkerke, a municipality in West Flanders, Belgium, has an eye-catching new venue and public spac... More

Mario Cucinella Architects completes sustainable Smart Factory in Brazil with distinctive roof and impressive funnel
8 Apr 2024 News
Mario Cucinella Architects completes sustainable Smart Factory in Brazil with distinctive roof and impressive funnel

Italian architecture and design practice Mario Cucinella Architects (MCA) has completed a forward-lo... More

Introducing Partner OpenAire
8 Apr 2024 Partner News
Introducing Partner OpenAire

OpenAire is a leading designer, manufacturer, and installer of retractable aluminum roof enclosures... More