Renovating, splitting and extending a Brussels terraced-house

Renovating, splitting and extending a Brussels terraced-house

Architect
Edouard Brunet Architecte

Francois Martens Architecte
Location
Schaerbeek, Belgium
Project Year
2015
Category
Private Houses
Studio Dennis De Smet

Renovating, splitting and extending a Brussels terraced-house by François Martens and Edouard Brunet Architects

Edouard Brunet Architecte as Architects

Taking into account the city’s urban tissue, the project is the renovation of a Brussels typical terraced-house. Originally inhabited by a single family, the house appeared too big and difficult to take care of after the children grew up and left. The owner of the house then decided to sell the last two floors to a friend, in order for him to convert them into his own appartement. The architectural project consists in renovating and turning the existing single family terraced house into a building of two separate flats. Architects Edouard Brunet and François Martens teamed up in order to complete this relatively small yet ambitious project.


In addition to 5 floors of approximately 45m2 each, the house has a rear facade looking towards the East, while the front facade looks towards the West.


The two architects suggested to install the upper flat’s living area on the top floor of the house, as to limit nuisances between neighbours (bedrooms are placed on top of each other) but also to benefit from the light and open view that this floor offers. Because of the limited total surface area of each floor and the top floor being set up in the attic, it was decided to tear down the rear part of the roof. This allowed to build a terrace and a new cantilever space right where the former staircase lead to the top floor. The new staircase is set in the centre of the building.


This setting allowed to upgrade the living area: direct access to the terrace, more daylight reaching further into the flat, new kitchen with an open view on the back gardens and yards, the sky and Brussels’ skyline.


Besides providing an intimate outdoor area, the new terrace built in the existing house volume gives a new facade looking towards the South, letting daylight enter the kitchen for a large portion of the day.


The new cantilever space’s style is purposely and visibly contemporary as well as uncluttered to distinguish it from the existing building: the city becomes the expression of various periods, such as a palimpsest would be. This frank intervention was made possible thanks to the existing rear facade’s lack of cultural heritage interest and its relative poor state.


Building regulations were taken into account in the design of the project: direct views on neighbouring houses were avoided, distances and alignments were respected, etc.)


In order to stress the sense of space, the top floor’s walls were torn down; the new mezzanine was suspended, to allow the overall attic volume to be seen.


Each and every inch of the space is maximised, such as in Japanese or Dutch projects that the new owner presented as references to the architects.


All necessary functions for the new flat are organised in one single piece of furniture set up throughout the floors and the rooms.


The kitchen, the staircase, the toilets and the shower are put together to compose this piece of furniture, which circulate between the floors and the rooms, allowing for fluidity and thus alleviating the small surface areas inconvenience.


Birchwood, a pale colour wood, was chosen to make this piece of furniture and create a warm atmosphere in the entire apartment.


In comparison, the lower part of the house saw minor work which consisted in wood, iron and fitting works. To make the flats independent, a new suspended staircase was drawn and designed alongside the craftsperson who manufactured it. The bathroom was also entirely redesigned. The combination of bamboo and iron gives this part of the house a unique atmosphere. This project is the first collaboration between the two architects. It is the best example of their great attention to details as well as their constant search for clever solutions, regardless of any preconception yet within limited budgets. Their aim is to create spaces that offer light, views and noble material.

Featured Projects
Latest Products
News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment
29 Sep 2022 News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment

Part of a revitalization of downtown Montreal and the iconic Place Ville Marie and its esplanade, Si... More

The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future
28 Sep 2022 News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future

T3 Architects undertook the restoration of a 1950s modernist villa in Saigon to reconnect people wit... More

M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More

Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More