Revitalization of Saint Roman Neighborhood Center

Revitalization of Saint Roman Neighborhood Center

Architect
Duarte Aznar Arquitectos
Location
Calle 67 1, Zona Centro, 24000 Campeche, Camp., Mexico | View Map
Project Year
2020
Category
Parks/Gardens

Cities

Playgrounds
Arq. Enrique Duarte Aznar

Revitalization of the Saint Roman Neighborhood Center

Duarte Aznar Arquitectos as Architects

The origins of Saint Roman dates since the foundation of the city of Campeche in the mid-sixteenth century. The story of how it acquired its name and the subsequent arrival of the Black Christ (a craved ebony wood Christ), and the miracles that accompany this image, from his arrival to the restoration of his traditional festivities, are as old as the neighborhood itself. The last significant intervention in the park was in the sixties of the last century by the architect Joaquin Alvarez Ordoñez, however, despite the diversity and breadth of the open spaces, the neighborhood center has been disarticulated and underutilized with the passage of the years, and being used by a smaller number of people, whose permanence in the park is reduced to specific hours.

The nine acres that constitute the heart of this neighborhood, organized around its historic temple, includes other elements: a colonial garden with a kiosk, a driveway, multipurpose sports fields, and many civic and cultural spaces that culminates with a big Acoustic Shell. Due the size of the intervention, a three phases construction were proposed, which considers in the first instance to cover the Acoustic Shell area and the inclusive games playground area, then the second phase that includes the area of the sports fields, the Heroes Monument and the food trucks area, and finally the restoration of the exteriors of the temple and the intervention of the kiosk.

Aiming to revitalizing the core of the Saint Roman neighborhood, we proposed enhancing the dimension of the space as a whole, favoring the concurrence of people of all ages and genders on the widest possible time of the day, promoting universal accessibility and the inclusiveness, through the generation of duly equipped spaces of interest that encourage the constant assistance of the population and the organization of public events, maintaining a living space typical of the local and nearby community.

Creating conections between the area and its nearby context was proposed through the pedestrianization of some streets that converge to the park, we connected the three zones (phases), through a circuit that borders the entire center of the neighborhood, which invites the visitant to excursion the park with different points of meetings through a pedestrian track and a cycleway, removing the current separation between the zones.

As for materials, the restoration of the existing stamped concrete floor was proposed, as well as the recovery of the original elements in their apparent finish. Colored rubber floors were applied in the playground area adding benches and equipment for rough use and low maintenance, surrounded by a landscape composed of ground cover and trees of the region, enriching the park with colors and aromas. In front of the Acoustic Shell, a metal structure was conditioned, covered with screen-printed crystals of good thermal behavior for comfort of the audience.

 

Material Used :
Flooring: Stamped concrete finish, existing model by PISARQ.
Doors: Wood.
Windows: Insulated glass by Saint Gobain.
Roofing: Concrete.
Walls: Paint by Comex.

Exterior furniture:  
Playground games by Actipark
Tree guards, Carmel model by Escofet
Bench 1, UB3-102 by Parc
Bench 2, BARI1 by Mupa.
Bench 3, Modelo 1 by ATP.
Bollards, URBANI2 by Mupa.
Bycicle parking, M22 by Murban.
Trash cans, BTMLD011 by Mupa.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Exterior furnitureMupa
Tree guardsESCOFET 1886 SA
PaintComex
Windows: Insulated glassSaint-Gobain Glass HQ
Product Spec Sheet
Exterior furniture
BARI1, URBANI2, BTMLD011 by Mupa
Tree guards
Carmel by ESCOFET 1886 SA
Paint
by Comex
Windows: Insulated glass
Nippon Shinyaku-Koku
next project

Nippon Shinyaku-Koku

Offices
Kyoto, Japan - Build completed in 2021
View Project