Rockford Public Schools District 205

Rockford Public Schools District 205

Architect
CannonDesign
Location
Rockford, Illinois, USA
Project Year
2018
Category
Nurseries

Primary Schools
Christopher Barrett
Product Spec Sheet
RoleBrands
FlexShade2Draper, Inc
Operable Partition - 643EHufcor
RQT MedleyRikett
FurnitureSmith System
Folding Sliding Door – SF50Sunflex
CartographyTandus Centiva
Product Spec Sheet
FlexShade2
Operable Partition - 643E
by Hufcor
RQT Medley
by Rikett
Furniture
Folding Sliding Door – SF50
by Sunflex
Cartography

Rockford Public Schools District 205, Elementary School

CannonDesign as Architects

Children are a segment of the population with essentially zero political power. Any power they do hold is by proxy. The process and resulting solution for Rockford Public Schools’ new K-5 prototype school pivots this dynamic, designing with students rather than for them. This architecture is community.

 

During discovery meetings with the school principal, the design team learned the district holds “morning briefings” with their students, many of whom have disadvantageous, difficult and even traumatic home lives. The briefings are designed to help students release any negative energy they may hold, so they can best take in new information and collaborate with peers throughout the day.

 

Recognizing the importance of these “morning briefings” with students, our team identified a need for more programmatic space to ensure they could occur and students could best thrive. Balancing budget and space constraints, the design team in collaboration with Rockford 4th grade students designed a covered town hall at the center of the building. The town hall unites the school’s gymnasium, cafeteria, art spaces, library and other public spaces while providing a home for the briefings.

 

The central town hall is surrounded by grade-level learning communities specifically designed to the needs of the distinct age groupings: kindergarten, first and second, third and fourth and fifth grades. As a result of engaging students in the design process, the school moves away from traditional features - such as long corridors and fixed, immovable classroom objects that inhibit interaction and skill development - to embrace a more open village design concept. This concept creates hubs for connection throughout the building and enhances a sense of community. In the case of the Rockford K-5 prototype school, the whole is truly greater than the sum of its parts.

 

The architecture engages children directly, at once both stimulating and educational. It inherently responds to the reality that entering kindergarten - in this case an 86,000 SF building - can be a remarkably difficult transition and intimidating experience. Influenced by the drawings of children, the design team created unique kindergarten spaces that are visible from the street to help eliminate any intimidation. Each space has unique geometric windows with different colors that break the scale of the school down to the one room schoolhouse, allowing kindergarten students to understand their space in the larger community. The windows, installed near floor level, are irresistible to the kindergartners, beckoning them to engage with the world around them.

 

This geometric strategy extends to other spaces throughout the building where students learn while playing. With integrated furniture, the students learn mass and void relationships in the physical world. This spatial reasoning is essential for their development. In the learning communities, the soft, moveable furniture is designed to be pushed, pulled, and repositioned any way the students desire. Their collaboration, community, and experience is remade by them each day.

 

Finally, the architecture of the whole is designed to reflect the larger community of Rockford, Illinois. Drawing on the community’s agrarian and industrial roots, the 86,000-sf facility is broken down into smaller, identifiable masses, reflecting the student’s understanding of architecture and place. Looking at both the macro (history, community, culture) and the micro (postures, cognitive development, learning styles) the design team synthesized a new prototype for both the students and the community.


Material Used :

1. Sunflex - Folding Sliding Door – SF50

2. Hufcor - Operable Partition - 643E

3. Draper - FlexShade2

4. Tandus - Cartography

5. Rikett - RQT Medley

6. VS America - Furniture

7. Smith Systems - Furniture


Software Used :

1. McNeel - Rhino

2. Autodesk - Revit

Project team
Architects
New Amsterdam Metro: Noord/Zuidlijn
next project

New Amsterdam Metro: Noord/Zuidlijn

Train stations
Amsterdam, Netherlands - Build completed in 2018
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter