Rolling Stock Yard

Rolling Stock Yard

Architect
Squire & Partners
Location
188 York Way, London, UK | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
Jack Hobhouse
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ArmchairNORR11
Mammoth armchair
Schueco system curtain wallingSCHÜCO
ManufacturersBENTLEY
Bespoke timber/metal façade + internal sinusoidal screensColorminium
Bespoke feature folded metal staircaseDiapo
Bespoke poured resin floor with inlaid track patternsSphere 8

Product Spec Sheet
Armchair
Mammoth armchair by NORR11
Schueco system curtain walling
by SCHÜCO
Manufacturers
by BENTLEY
Bespoke timber/metal façade + internal sinusoidal screens
Bespoke feature folded metal staircase
by Diapo
Bespoke poured resin floor with inlaid track patterns

Squire & Partners creates track- and freight-inspired workspace in King's Cross, London

Squire & Partners as Architects

Squire & Partners has completed Rolling Stock Yard, a new development in King's Cross designed as a contemporary response to its industrial setting providing 57,500 sq ft of workspace for creative small to medium sized businesses.

01_RollingStockYard_S & P_ (c) Jack Hobhouse.jpg

The design concept draws on the area north of King's Cross St Pancras, historically characterized by the machinations of transport, freight and industry, and now an emerging creative quarter. Converging railway lines and shipping containers are referenced in the nine storey building, expressed as a series of stacked elements with a black profiled steel structure emulating parallel railway tracks running horizontally across the facades.

 

Within this horizontal grid, full height glazing is softened by a layer of vertical solid oak sleepers and sinusoidal perforated metal screens to offer privacy and shade during daylight hours, and emit a diffused glow at night.  

06_RollingStockYard_S & P_ (c) Jack Hobhouse.jpg

At pavement level the building animates the street with bespoke illuminated entrance signage behind a corrugated metal screen, and a double-height office entrance addressing York Way. Internally an industrial palette of exposed concrete, blackened steel and perforated aluminum is balanced by a pair of timber-lined recesses for the reception and café. Unifying the space is a pale gray poured resin floor with inlaid track patterns which define routes from the entrance to the reception, lifts and café. 

19_RollingStockYard_S & P_ (c) Jack Hobhouse.jpg

Suspended filament lighting elements hang vertically at assorted heights above a bespoke rug, which continues the graphic of converging rail tracks. Low comfortable seating on leather sofas, wing backed armchairs and upholstered benches create a comfortable waiting area for visitors. 

 

For building users and guests, the Rolling Stock Café within the main entrance offers raised seating at high tables with access to power and data, and additional space on a mezzanine level with more informal and lounge seating. The two levels are connected by a folding metal stair, behind which a large-scale commissioned painting by celebrated London artist Barry Reigate provides a playful backdrop. 

 

Combining cartoon imagery and graffiti with geometric shapes and cultural references to King's Cross, the site specific work projects a dynamic urban attitude. At 12m x 6m the installation is Reigate's largest work to date, and was applied layer by layer over 5 weeks using monochromatic tones to complement the building's industrial palette. The work is presented as an architectural element within the space, drawing on the local built environment and encouraging people to move around the space to discover different aspects of the painting.

17_RollingStockYard_S & P_ (c) Jack Hobhouse.jpg

Lift lobbies feature bespoke floor numbering graphics on the reveal and blackened steel lift doors. Wayfinding tracks within the resin floor continue into the lift car.

 

Office spaces benefit from natural light on three sides - all four on the upper level - and every floor has openable windows to allow for natural cross ventilation. Exposed concrete ceilings continue the industrial aesthetic, with suspended lighting tracks directing light up and down. Circulation on each level is marked with a backlit perforated metal screen, leading to the lift lobby and toilets. 

26_RollingStockYard_S & P_ (c) Jack Hobhouse.jpg

A 140sqm private roof terrace with planters and feature linear floor lighting is created on the upper level, offering views across the skyline. 

 

WC's are designed as superloos, self-contained cubicles which include a black Corian worktop and splashback, sink, large mirror and vertical feature lights. The back wall of each cubicle is lined with panels of natural ply featuring an engraved pattern depicting freight containers.

 

300sqm of roof space has been planted with wildflowers and grasses chosen to support local populations of birds, bees and butterflies. On top of this planted bed are 120 solar panels, with a further 80 panels on the south façade, providing the building with a sustainable energy source.  

 

Capable of responding to the needs of growing companies, the building is presented as an adaptable collection of working spaces offering units ranging in size from 150 to 680sqm. Rolling Stock Yard tenants have access to generous cycle storage, showers, lockers and a reception café and breakout space.

 

Branding and wayfinding were conceived as an evolution of the architecture and interiors concept, by Squire & Partners' in-house branding agency Mammal. Referencing the railways and freight industry of King's Cross, Mammal established a palette of rust orange, blue and white with a graphic identity based on parallel and converging lines.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Casa Lo Alto Rural Lodging
next project

Casa Lo Alto Rural Lodging

Private Houses
Calle Venta del Moro, 46310, Requena, Spain - Build completed in 2019
View Project