Room Without Roof

Room Without Roof

Architect
HYLA Architects
Location
Siglap Plain, Singapore
Project Year
2017
Category
Private Houses
Derek Swalwell
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
Ceiling fansBig Ass FansHaiku
FacebrickWienerberger
Bathroom fittingsHansgrohe SE
Bathroom fittingsDuravit
Bathroom fittingsJEE-O

Product Spec Sheet
Ceiling fans
Facebrick
Bathroom fittings
Bathroom fittings
by Duravit
Bathroom fittings
by JEE-O

Room Without Roof

HYLA Architects as Architects

This 2 storey brick structure has the archetypal form of a gable roofed house with an unusual twist – part of this form is actually an external courtyard that contains the swimming pool. This “room without a roof”, becomes the central focus of the house and blurs the distinction between inside and outside. It also gives the house privacy by controlling the views both from and to the house. The house is cladded in a dark grey and textured face brick, which is modulated in a variety of ways – either with brick sized openings or protruding bricks. On the second level is a precast concrete screen which is both for visual as well as sun screening. The last element in the external palette is a timber grid screen which gives a warm contrast to the brick and concrete.


Internally, smaller pockets of green extend the inside-outside theme throughout. The staircase is a cantilevered structure with a triangular section facing a tiered landscape wall. The attic lounge has its own planting strip and is a continuation of the courtyard space vertically.

Share or Add Room Without Roof to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Oxford Brookes University John Henry Brookes and Abercrombie Building
next project

Oxford Brookes University John Henry Brookes and Abercrombie Building

Universities
Oxford Brookes University, Headington Campus, Gipsy Lane, Oxford, United Kingdom - Build completed in 2014
View Project