Rural Hotel in an Olive Grove

Rural Hotel in an Olive Grove

Architect
GANA Arquitectura
Location
Villanueva del Rosario, Málaga, Spain | View Map
Project Year
2020
Category
Hotels
GANA Arquitectura - Francisco Torreblanca Herrero

RURAL HOTEL IN AN OLIVE GROVE

GANA Arquitectura as Architects

This project arises focused on the development of a hotel space around the original existing Cortijo (traditional cottage), ready to be part of the boom of Rural Tourism. Quite a challenge based on the rehabilitation of a building steeped in history and located in the heart of a plantation full of olive trees.

 

When someone travels around Andalucia it is difficult not to pay attention to these green structures organized through streets where the trees are proud and convinced of their worth. That is why the hotel had to pay tribute to such a characteristic natural environment. The beauty behind the breathtaking environment of this plot is something that impresses from the first sight. In this sense, the key to the project was to achieve an interior-exterior connection that is as permeable as possible, without thereby damaging the essence of this peculiar building in any way.

 

In contrast to this house, the plot also had an store house linked to the existing agricultural exploitation that was integrated into the project through the mandatory Proyecto de Actuacion (Urban Planning Development). A complex administrative procedure that nevertheless allowed the simple adaptation of these two buildings, which after the renovation and extension designed answer efficiently the requirements of this new activity.

 

The result of the intervention is nothing but the perfect harmony between traditional and contemporary architecture, over the amazing influence of nature in its purest form.

 

In this way, the common areas, together with half of the rooms, are located in the old farmhouse, giving these rooms and therefore the whole hotel its own indisputable identity, taking advantage of the heights and materials typical of that time.

 

On the other hand, the remaining ten rooms are designed in a deliberately contemporary style, by the use of completely different materials and a bigger slenderness. The outdoor access terrace, designed as a plaza, not only distributes the visitor through the different rooms, but also allows the user to enjoy a pool area equipped with the best spa facilities, as well as recreational spaces where to disconnect from the current daily routine. This is how all the rooms converge towards the interstices generated in between the buildings, so that the rooms can be opened exclusively towards the immediate natural environment.

 

An unbeatable backdrop that makes this hotel an unique building ready to become a benchmark in the sector throughout the province.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Consultants
Consultants
Product Spec Sheet

casa Orizzonte
next project

casa Orizzonte

Private Houses
Avola (SR) near Noto, Sicily, Italy - Build completed in 2021
View Project