Salty Repository

Salty Repository

Architect
Erginoglu & Calislar
Location
Kasımpaşa, Turkey
Project Year
2009
Category
Offices
Cemal Emden

Salty Repository - Medina Turgul DDB

Erginoglu & Calislar as Architects

3-Jan-2017 Erginoğlu & Çalışlar participated in the World Architecture Festival (WAF) held in Barcelona on 3-5 November 2010 in four separate categories and was shortlisted in all four. Leaving 236 finalists competing in different categories behind, Erginoğlu & Çalışlar was awarded FIRST PRIZE in the “New and Old” category with the Salt Repository (Tuzambarı) building in Kasımpaşa, which currently serves as Medina Turgul DDB Head Quarters . In the previous months, Erginoğlu & Çalışlar had been awarded the GRAND PRIZE in The Turkish National Awards for Architecture in three different categories, setting a record in the history of this highly prestigious award. As the first Turkish architectural office to be awarded FIRST PRIZE at WAF, Erginoğlu & Çalışlar successfully carried this well-deserved renown to an international platform.


Salt Repository - Medina Turgul DDB Headquarters: An extensive restoration and revitalization project was undertaken to allow the advertising agency group ‘Medina Turgul DDB’ to move into a salt repository they had rented. This 170 year old building had formerly been owned by TEKEL (Turkish State Liquor and Tobacco Monopoly) and is located in the run-down, once industrial district of Kasımpaşa. The restoration challenge was to maximise functionality while retaining the original character of the structure. Containing 5 separate related specialist companies, with shared backroom operations, the floorplan had to allow for each unit to exist in its own space, while also being easily connected to colleagues in sister units. The solution was to build a series of connecting mezzanine floors integrating the different spaces and greatly increasing the workable floorspace. This was done without cluttering or in any way structurally harming the powerful nature of the existing space, with its thick stone walls and 10 metre high galleries. The different departments and company units’s workspaces were designed around these galleries. A secondary structure in glass and steel was created without touching the original stone walls and respecting the feeling of airy emptiness of the original space.


All the electromechanical installation was designed to go through the consolidated roof trusses. In order to protect the original texture of the building, all the pointings of the stone walls were washed and consolidated with tailormade solutions that were formulated after initial chemical analyses. Ruined and damaged parts of the walls were carefully restored.


The result is a building well suited to a modern creative businesses, with various styes of meeting spaces from casual to formal, easy inter-unit connectivity and the sensation of indivdual ‘thinking space’ all around.


24-Feb-2011 An extensive restoration and revitalization project was undertaken to allow the advertising agency group ‘Medina Turgul DDB’ to move into a salt repository they had rented. This 170 year old building had formerly been owned by TEKEL (Turkish State Liquor and Tobacco Monopoly) and is located in the run-down, once industrial district of Kasımpaşa. The restoration challenge was to maximise functionality while retaining the original character of the structure. Containing 5 separate related specialist companies, with shared backroom operations, the floorplan had to allow for each unit to exist in its own space, while also being easily connected to colleagues in sister units. The solution was to build a series of connecting mezzanine floors integrating the different spaces and greatly increasing the workable floorspace. This was done without cluttering or in any way structurally harming the powerful nature of the existing space, with its thick stone walls and 10 metre high galleries. The different departments and company units’s workspaces were designed around these galleries. A secondary structure in glass and steel was created without touching the original stone walls and respecting the feeling of airy emptiness of the original space.


All the electromechanical installation was designed to go through the consolidated roof trusses. In order to protect the original texture of the building, all the pointings of the stone walls were washed and consolidated with tailormade solutions that were formulated after initial chemical analyses. Ruined and damaged parts of the walls were carefully restored.


The result is a building well suited to a modern creative businesses, with various styes of meeting spaces from casual to formal, easy inter-unit connectivity and the sensation of indivdual ‘thinking space’ all around.

Share or Add Salty Repository to your Collections
Barajas International Airport Madrid
next project

Barajas International Airport Madrid

Airports
Madrid, Spain - Build completed in 2005
View Project