Sancho de Àvila Funeral Home

Sancho de Àvila Funeral Home

Architect
JFA – Estudio de Arquitectura
Location
Barcelona, Spain | View Map
Project Year
2018
Category
Crematoriums
Adrià Goula
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
PendantVibia
Table lampOluce
ManufacturersPulpo
Table and chairINCLASS Design
BenchSellex
AERO
Interior lightingiGuzzini

Product Spec Sheet
Pendant
Table lamp
Manufacturers
Oda by Pulpo
Table and chair
Bench
AERO by Sellex
Interior lighting

Sancho de Àvila Funeral Home

JFA – Estudio de Arquitectura as Architects

The project houses the “New Sancho de Avila’s Funeral Home” (“Tanatorio de Sancho de Ávila”) in Barcelona. It is located in the same block as the ‘same-name’ original building. The original Funeral Home opened in 1968, and was the first existing funeral home which introduced, in Spain, the concept of wake outside the family home, thus representing a change in the way of vigil the dead. 50 years after the construction of the original building, the challenge was to design a building which became a new funeral home model adapted to the present and future needs of the sector and become a benchmark for the city.

photo_credit Adrià Goula
Adrià Goula

The location of the building has specific constraints: there are the former basements, which must be conserved; and it is marked by the presence of the train line, which crosses the plot in the transverse direction and which is covered by a protection slab.

photo_credit Adrià Goula
Adrià Goula

The slab raises the “use mark”. Furthermore, in the front giving on Zamora street, there is a public parking, below ground, which gives service to the new building. The proposed intervention creates two different volumes, which accommodate the different services of the complex and are articulated according to the city plan, and creates a public inner square which becomes the principal backbone of the project.

photo_credit Adrià Goula
Adrià Goula

This public space generated within the plot,  absorbs the two volumes, connecting them and generating a program beyond the internal use. It consists of a new city park, which integrates well the buildings, it manages the flows, and it frames the complex into the urban landscape.

photo_credit Adrià Goula
Adrià Goula

The new inner square of the Funeral Home is raised 1.5 meters from the street level, due to the preexisting elements. Taking full advantage of this morphology, a unifying element is raised, which functions as an stereotomic podium, which raises the new building, all which creates the required privacy and settles the new volumetric in a new horizon.

photo_credit Adrià Goula
Adrià Goula

Each of the buildings are raised as a mixture of volumes, which keeps a common compositional line but they are different regarding materialization: horizontal designs clearly predominate in the Funeral home building, which closes to the street, providing the privacy required in its use, and opens to the public space, being this an exercise of reclusion and privacy. 

photo_credit Adrià Goula
Adrià Goula

On the other hand, the Services building is much more permeable, and opens to the street, the neighborhood, the city,… in an exercise of transparency and as a lure. This building is wrapped with a second skin, which improves the climatic environment, due to the sun exposure of the spans and a visual control between buildings in the inner front of the square.

photo_credit Adrià Goula
Adrià Goula

From a functional program point of view, the Funeral Home building accommodates the specific uses of the activity, reserving the basements to private spaces, the ground floor for management and spaces for the last farewell, organized in 1 prayer room, with capacity for accommodating 150 people, and another 2 prayer rooms, with capacity for 250 people each one, these 2 rooms being able to be united in a sole space for more than 500 people.

photo_credit Adrià Goula
Adrià Goula

In the upper floors, the whole space is organized around large and luminous spaces for families, known as “wake rooms” (“salas de vela”): 14 standard rooms on the first floor, and 4 premium rooms plus 2 VIP rooms on the second floor. Different outdoor spaces are generated in the two floors, through the volumetric mixture, spaces which become an extension of the outside square and which welcome users into the square. The recruitment offices and catering services are located into the Services building.

Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade cladding: Concrete – Panel Omega Z 
2. Flooring: Ceramiche Keope
3. Windows: Cortizo
4. Roofing: Same as facade
5. Interior lighting: iGuzzini / Carpyen
6. Interior furniture: Sofa Euphoria – Elder.  Grassoler
Table and chair Avalon – Altea. Inclass.
Bench Aero. Sellex

Read story in PortuguêsItalianoEspañolFrançais and Deutsch

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More