School building in Leutschenbach

School building in Leutschenbach

Architect
Christian Kerez
Location
Zürich, Switzerland
Project Year
2009
Category
Primary Schools

Secondary Schools

School building in Leutschenbach

Christian Kerez as Architects

In order to preserve the spaciousness of the site, all the rooms inside the building were reduced to the lowest common denominator and stacked atop one another, with public functions accommodated in mezzanines.


The classrooms are housed in a three-story steel-framed structure; the gymnasium, of approximately the same height, is surrounded by a continuous frame structure resembling that of the classroom block. The result is not merely a gymnasium on top of a school building, but a structure that consists of repeating references on multiple levels. On the ground floor, the building is contracted into a minimal core area.


The entire façade area of the classroom block hangs from the projecting frame structure of the floor, and forms a roof extending more than ten meters out over the playground. The school building has no hallways: all the classrooms open on to large recreational areas that can also be used for teaching activities.


The large double stairway divides the primary school from the secondary school and is likewise incorporated into this recreational-and-classroom area.


On the fifth floor, the two stairways running in opposite directions meet at a large foyer which provides access to all the public areas, such as the auditorium and library. The gymnasium, the largest and highest space, crowns the whole building.


The rooms, stacked above one another, vary in size and height. They constitute variations on the same overall spatial and architectural concept.

Project Credits
Landscape Architects
Lighting engineer
BGS
Construction management
Structural engineer
JOSEPH PSCHORR HAUS
next project

JOSEPH PSCHORR HAUS

Offices, Shops and Apartments
München, Germany - Build completed in 2013
View Project