S&G Apartment

S&G Apartment

Architect
chiarelinee (Chiara Salvucci)
Location
Macerata, Italy
Project Year
2015
Category
Apartments
Michele Biancucci Photographer
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
LightingFlosArco LED
ManufacturersLiving DivaniExtrasoft
ManufacturersMartinelli LuceCobra
SinkCeramica Globo S.p.a.
TapsGentry Home
Coffee table Gervasoni

Product Spec Sheet
Lighting
Manufacturers
Manufacturers
Taps
Coffee table

S&G Apartment

chiarelinee (Chiara Salvucci) as Architects

This intervention try to integrate in the house, in a respectful manner, contemporary, while at the same time recovering atmospheres and elements from the past. The many superfetations and the numerous material stratifications that, over the years, had tarnished the structure's original charm where meticulously "cleaned up", in order to take the house back to its original splendor and to evoke a rediscovered elegance made of calm colors and vintage designer pieces juxtaposed with delicate details of contemporary minimalism.

 

LIVING

As soon as we enter the apartment, a large white window welcomes us inside, giving access to the bright central room. With respect to the plan of the apartment, this room is located in a barycentric position from which the living and sleeping areas develop almost symmetrically.

 

Designed to be the living room and conversation area of ​​the house, it is warm and essential, thanks to a balanced composition of the surfaces.

 

The walls of the room, once freed from the dusty wallpaper that covered them, have found the material strength and color they used to have originally. The only intervention that was undertaken was the installation of a white boiserie all along the surface of the wall. White is also the color of the ceiling, doors, and fixtures of the entire house.

 

DINING AREA/KITCHEN

Moving on to the dining area, the color desaturates towards a palette dominated by white, black and gray. The grit flooring, a chessboard decorated with a floral pattern, is original from the time when the apartment was bulit. Cleaned up and rearranged, it has been integrated with a sober and respectful beat of gray concrete.

 

Also in this room, a careful study of the surfaces led to the discovery of the old brick wall, recovered removing the plaster that covered it. All the windows and doors of the house have been restored, the only exceptions being the shower door and the glass door that separates the living room from the operating area of ​​the kitchen. This is in fact a new element designed to functionally divide the two spaces, while leaving a total permeability between them. The kitchen has been custom designed, in order to completely disappear while integrating with the rest of the environment.

 

BEDROOM

The bedroom opens on a peculiar hallway / entrance.

The protagonist of this space is the dressing table from the early 1940s, which was found on site, and integrated into the project after restoration, by shaping the space in order to host it in an ideal place. The walk-in closet has been created behind the wall that houses it. The flooring of this room is again composed of pre-existing grits, in this case coupled with a warm oak parquet.

 

The  hallway's wardrobe, hides a bathroom and a bedroom behind itself, in addition to containing compartments.

 

BATHROOM

The character of the two bathrooms relates to the personalities of each member of the couple who lives in the house. The lady's bathroom exudes a romantic and relaxed atmosphere, with the cast iron tub making you plunge in the ancient bath ritual among butterflies, mirrors and holy images.

 

In the gent's bathroom, the darker colors come forward, fostering a more loft-like atmosphere characterized by bespoken copper taps, iron shower frame, anthracite brick walls and paintings that evoke rock atmospheres from the 1960s.

 

Material Used :

FLOOR
- Parquet- oak wood
- Microcement floor
- Recovered Antique italian pastina tiles


LIVING ROOM
- Ceiling lamp brass sputinik lamp
- Floor lamp optical bench from the 1920s, recovered and transformed into a lighting fixture.
- TV cabinet Milanese workshop piece from the early 1900s converted to house the Tv.
- Sofa - Extra soft LIVING DIVANI
- Armchair – Lady armchair, original model 1960 restored and refurbished
- Coffee table - GERVASONI


DINING AREA
- Table restored table from apulian farmhouse 1940s (Italy)
- ChairsHAY
- Buffet Cabinet  restored 1800 (Avignon)
- Floor lamp Arco original model 1960s Castiglioni brothers FLOS


BEDROOM

- Headboard reuse of arose window of a portal that used to belong to a villa from the late 19th c.
- Table Lamp Cobra MARTINELLI LUCE
- Floor Lamp Parentesi FLOS
- Dressing Table and Cabinet found on site and restored early 1940s


BATHROOMS

- Sanitary ware and bathtub SIMAS
- Sink CERAMICA GLOBO
- Taps GENTRY HOME and bespoken taps with copper pipes and red industrial valves

This story is available in multiple languages
Share or Add S&G Apartment to your Collections
Campus Dornbirn
next project

Campus Dornbirn

Offices
Dornbirn, Austria - Build completed in 2010
View Project