Sigmax, Glass Palace

Sigmax, Glass Palace

Architect
Paul de Ruiter Architects
Location
Enschede, Netherlands | View Map
Project Year
2011
Category
Offices
Stories By
Paul de Ruiter Architects

Sigmax

Paul de Ruiter Architects as Architects

Situated in the Business & Science Park in Enschede, opposite the FC Twente stadium (the Grolsch Veste) and the railway station, is the new head office designed for ICT company Sigmax by Architectenbureau Paul de Ruiter: a prominent, streamlined architectural structure. The uninterrupted glass facade ensures that sufficient daylight can enter the building, creating a pleasant working environment and direct contact with the surroundings. Inside the building, Ex Interiors has managed to retain and even emphasise this open character.


SIGMAX Sigmax is a specialist ICT company which provides innovative mobile solutions for, among other things, the enforcement and monitoring tasks of municipal councils, police forces and public transport. Sigmax also creates and (remotely) manages the ICT infrastructure for businesses. The company wanted to merge the two different departments in a new office, with scope for further expansion. A fitting and sustainable working environment was created for Sigmax, a building that energises and inspires.


A SMART BUILDING The design of the building is based on the specific work process and organisational structure of Sigmax so that, based on the management philosophy of Eckart Wintzen, it can flexibly respond to every development in the rapidly changing ICT world. The cell office and the open work landscape in the building alternate to create a synergy between the various divisions, thus safeguarding the implementation of smart ICT solutions and products and related knowledge in the future.


The building has been designed in the form of a stacked pavilion, whose horizontal lines and spectacular glass facade with rounded corners highlight its spacious and transparent character. The slim, floating floors seem to extend outside and are only separated by the glass, minimising the visual boundary between indoors and outdoors. The extending floor areas are designed as a vegetal roof with moss growth, optimising the impression on each floor of working in a green environment. This reflects the landscape design at ground level; the outdoor design has also been based on a completely green environment around the building.


A CONNECTIVE BUILDING The design of Sigmax’ new building is very compact. The floors are organised as efficiently as possible, using a very flexible layout. This makes it possible to create cell offices as well as open office landscapes. The compact structure of the building, together with the atrium in the heart of the building, promotes the connection between floors and stimulates contact and ‘chance’ meetings between personnel. The aesthetics of the building’s architectural design primarily manifests itself in the spatial design of the white steel sculptural staircase, which dominates the double, welcoming entrance on the ground floor. This open and light space is used as (company) restaurant, presentation area and meeting place.


A SUSTAINABLE BUILDING The building has been rotated on the plot for an optimal position in relation to the sun. Each wall has its own climate concept and all the climate control is managed directly via the facade. The cantilevering of the floors varies according to the side of the building; for example on the south side they are a metre wide to act as shutters. At the bottom they have stainless steel panels which allow indirect light from the outside to penetrate deeper into the building. On each floor, optimal daylight enters the building, with a particular role for the atrium. The regulation of daylight and good climate control ensure a pleasant working environment. The forty-five centimetre high floors incorporate climate units, concrete core activation, sun protection and ventilation. All the installations are concealed where possible.


INTERIOR Inside the building, Ex Interiors has extended the open character of the building in order to optimally emphasise its spacious and transparent nature. Through the predominantly glass interior walls, there is a constant connection between indoors and outdoors. The few closed panel walls are covered with sound-absorbing wall coverings designed by Ex Interiors: strips of colourful felt in a matching colour combination made from recycled textiles from the car industry and old carpets that have been pressed together and felted. Strips were then cut from the felt and incorporated in the acoustic panels. The floors are partially carpeted, with a pattern specially designed for this project. The entire building is lit with sustainable LED lighting. The lighting fixtures, round disks in different diameters, are applied in a varying pattern throughout the building, which ensures surprising light effects, particularly in the evening.


Architectenbureau Paul de Ruiter, in partnership with Ex Interiors, has achieved a compact, sustainable and high quality office building. A building with appeal, in which architecture, interior design and material use are completely in balance.

Featured Projects
Latest Products
News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More

Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali
30 Nov 2022 News
Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali

Set amidst the coastal village of Canggu, Treehouse Studios is Stilt studios' newest hospitality add... More

Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium
30 Nov 2022 News
Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium

Formerly a weaving mill repurposed into a Tupperware plastic factory and recently transformed into a... More

Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast
30 Nov 2022 News
Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast

Nestled amidst a land of golden sunsets, with unparalleled vistas of the sea, sand and cliffs, in La... More

Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House
30 Nov 2022 News
Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House

A split-level structure, in Kolkata, with a distinguishable floor plate and a unique spatial configu... More

Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum
30 Nov 2022 News
Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum

On the Greek island of Samos, Liknon by K-studio is an unconventional museum project celebrating Met... More

Noodle Story by Yatofu Creatives offers a 'curio cabinet' of new and nostalgic experiences
30 Nov 2022 News
Noodle Story by Yatofu Creatives offers a 'curio cabinet' of new and nostalgic experiences

Marking their third collaboration with designers Yatofu Creatives, Noodle Story is now bringing thei... More

10 distinct timber-clad houses that are rustic yet modern
29 Nov 2022 Specification
10 distinct timber-clad houses that are rustic yet modern

Wood, in all its forms, is unquestionably among the most versatile materials available out there. Hu... More