Slowtecture M

Slowtecture M

Architect
Shuhei Endo Architect Institute
Location
Hyogo, Japan
Category
Stadiums
Yoshiharu Matsumura

Slowtecture M

Shuhei Endo Architect Institute as Architects

Complex functioned vast indoor space This complex is to serve as an emergency staging area in case of future disaster. Relief operations require a vast space enables assumed / un-assumed activities in case of emergency. In Hyogo Prefecture, it has been prepared for various disasters from the experience of the Great Hanshin-Awaji Earthquake. The site is improved as ‘Miki Disaster Management Park Beans Dome’ which is for a stronghold of emergent operation. It was a perquisite condition to combine a function of sports activities with original function from the beginning of this project so that this complex is combined with tennis courts for regular use to utilize this vast space. This complex was required to look through the space of nine tennis courts including a center court of 1,500 seats. Generally, when a building with many seats is constructed, several legal restrictions are imposed. Many difficulties have been occurs on the process of creating the entire space without any barrier. In the middle of the dome, the centre court has been sunken 6m below ground level to clear this restriction. A standard space frame system covers the required space to obtain this vast space. Although this dome is used as tennis courts usually, in case of emergency, lorries are running in the dome and tents are pitched for relief and rescue corps. Though it is an interior space, at the same time, it is also utilized as an exterior space in terms of scale and property. Four large entrances are inserted to allow comings and goings of the lorries. Apart from them, another entrances are installed at entrance dome and back yard.


Controlling of Interior Environment by Exterior wall The continuous surface of roof and wall is covered with plants on artificial soil in which the bark of Japanese cedar and cypress are mixed. Mixed soil with plant seeds of 10 kinds is sprayed on the slant of 70°in maximum. At the beginning of the spraying, the state of the surface was just black soil. After a half year, the plants becomes growing. This plant glasses of surface offers a necessary result of insulation at the area of user’s activities. The plants covers the building up to the height of 20m on the south side. On the north side in which the direct ray is small, it covers up to the height of 4m. The result of insulation by this plant glasses is effective, so that the temperature of inside of the dome is approximately 30℃, when the temperature of outside is 40℃ during high summer. Normally large interior space requires artificial lighting even during day time. Here, it obtains the required illumination by providing three large top light to reduce the energy consumption of artificial lighting. Shading seal was pasted on the glass to reduce the temperature increase by direct rays of sun, in addition to this, louver openings are installed for gravitational ventilation around the top lights.


Embodiment of Necessity Though this architecture is complex programs, the function is very simple, so that we tried to embody the required necessity realistically. Asymmetrical plan was adopted necessarily, for the reason of the structural stability which bases on that part of the site is developed land of slant and requirement of the vacant space for the activity at backyard. And this asymmetry is realized with continuous provision of system truss which has certain regularity. These selections are not for realizing historical longing or ideal which tends to fall into when imaging architecture, but for maximum embodiment of required necessity, searching for freedom which doesn’t prevent the activity, and the motive of this architecture. It is also necessity of present confronting the diversification of global environment and the threat of nature.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future
28 Sep 2022 News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future

T3 Architects undertook the restoration of a 1950s modernist villa in Saigon to reconnect people wit... More

M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More

Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More