SND Chongqing WFC

SND Chongqing WFC

Architect
Various Associates
Location
World Financial Center (WFC), Chongqing, China | View Map
Project Year
2021
Category
Shops

Showrooms
URVIRSION CO. / Zheng Fang, Tang Cao

SND Chongqing WF Cconceived by Various Associates creates a fashion show-like spatial experience under a viaduct

Various Associates as Architects

01. The spatial aesthetics of the same brand is expressed in a differentiated way.
Various Associates designed another new concept store for the pioneering multi-brand fashion supplier SND. As a promoter of new shopping concept, SND takes an independent road off the beaten track, rather than going with the flow. Its brick-and-mortar stores bring avant-garde design that is not defined by common standards, showcase clothes in an artistic manner, and inject fresh vitality into the retail sector.

SND concept stores previously designed by Various Associates

SND Chongqing-Milestone

SND Sanya-Huge wave

SND Aranya - Glacier

photo_credit URVIRSION CO. / Zheng Fang, Tang Cao
URVIRSION CO. / Zheng Fang, Tang Cao

02. Fashion show under a viaduct 

The traffic above viaducts embodies thefast pace of the city, while the art of local life is reflected underneath.

The new premise of SND is situated in the World Financial Center, the most prosperous commercial hub in Chongqing. As the city is built on mountains, it had been nicknamed a "mountain city". The complex transportation system and undulating topography endow this city with a unique charm. Viaduct plays an indispensible role in locals' lives, which not only drives economic development and facilitates connection across areas, but also enhances the efficient utilization of vertical space.

photo_credit URVIRSION CO. / Zheng Fang, Tang Cao
URVIRSION CO. / Zheng Fang, Tang Cao

Various stories occur under viaducts, where Chongqing people enjoy drinking tea, fishing, strolling and other activities. The fusion of urban construction, lifestyle and rugged terrain formed the unique life in the mountain city. As approaching the project, Various Associates set the eyes on the site beneath the concrete viaduct.

The existing site is a long, narrow two-storey space. Taking into account the terrain features and interesting lifestyle of Chongqing, the design team took "the fashion under viaduct" as the design concept, and made use of the spatial relationships formed by suspension cable, order and overlapping layers to perform "a fashion show under viaduct" unique to Chongqing.

photo_credit URVIRSION CO. / Zheng Fang, Tang Cao
URVIRSION CO. / Zheng Fang, Tang Cao

03. Suspension
Viaduct-style suspending structural language is the core design expression of the overall space.

The original long and narrow space was not friendly to retail activities. To let passers-by capture a full view of the store in a glance, the design team chose to directly release the whole space, witha20meter-long, straight, unblocked circulation route running through it. The ways of commodity display reveal a sense of openness and order, creating an experience of strolling under a long viaduct and meanwhile offering people a panoramic view of the store.

photo_credit URVIRSION CO. / Zheng Fang, Tang Cao
URVIRSION CO. / Zheng Fang, Tang Cao

The spatial layout is simple, but the suspended panel posed a practical problem, as it has a length of more than 20 meters, weighing nearly 10 tons. How to make the long, heavy display platform float in the air and achieve a subtle balance between strength and lightness was a key challenge yet a breakthrough of the core structural design.

The designers took cues from the cable-stayed structure of suspension bridge, which relies on one single structural column in the middle, with a long-span cable supported and obliquely pulled in a triangular way. This is another breakthrough, expressing a distinctive structural aesthetic.

photo_credit URVIRSION CO. / Zheng Fang, Tang Cao
URVIRSION CO. / Zheng Fang, Tang Cao

The suspension cable is under tension force.     
The suspension cable is pulled and fixed by anchors, and the stable triangle tells the beauty of angles and mechanics.

The thin suspension cable does not block sightlines from the outside to the interior, through which the service & reception desk and the rest area can be clearly seen. Thus, it ensures that wherever customers stay, they can quickly find shop assistants and ask for help.

photo_credit URVIRSION CO. / Zheng Fang, Tang Cao
URVIRSION CO. / Zheng Fang, Tang Cao

The irregular-shaped seat placed at the rest area is like a natural stone on the road. The doors of fitting rooms are finished in the same color with walls around, keeping a relatively low profile. The space behind the doors strongly contrasts with the outside, making customers feel like they're walking into a hole under bridge. The dark-hued, smooth material textures soften the space, and the mirror reflection generates a sense of mystery. Complemented by lighting, the small, simplistic space fully expresses the freedom and artistry of the design.

photo_credit URVIRSION CO. / Zheng Fang, Tang Cao
URVIRSION CO. / Zheng Fang, Tang Cao

The handrails of the staircase draw inspiration from railings on mountain roads. The combination of linear form and stainless steel shows a natural, free posture.

The original space inside the elevator is particularly cramped, only 1 meter wide. The designers utilized mirrored materials and the layering of light to visually enhance the spatial depth and add a fantastic touch to it.

photo_credit URVIRSION CO. / Zheng Fang, Tang Cao
URVIRSION CO. / Zheng Fang, Tang Cao

04. Order
The sense of order is created to suit functional needs, rather than for a repeated aesthetic. Product collections of about one hundred fashion brands are introduced into the store, which requires diversified ways of display.

Suspended panels combine aesthetics and functionality. Clothes are hung on stainless steel rails under the display panels at an equal distance. Illuminated by lighting, the garments slightly swing with airflow, showing a dynamic rhythm.

photo_credit URVIRSION CO. / Zheng Fang, Tang Cao
URVIRSION CO. / Zheng Fang, Tang Cao

Suspended panels are arrayed in an orderly manner, each group of which is installed with nearly 200 vertical plates. The upper and lower edges of every plate emit light, bi-directionally brightening the space. Lighting outlines structures; structures support functions; and functions supplement light and structure in turn. They complement one another just like working mechanical gears.

The bespoke, dyed accessories display stand featuring wood grains naturally divides circulation routes. The suspended installation above it combines the functions of illumination and mirror.

photo_credit URVIRSION CO. / Zheng Fang, Tang Cao
URVIRSION CO. / Zheng Fang, Tang Cao

Based on the brand's culture, the spatial attribute and local geographical characteristics, Various Associates extracted and combined different elements to create a brand new retail space. The point, line and plane of the space tell the core of the design concept, which runs through the overall space with a unified logic. Spatial languages, emotions and expressions are what Various Associates has been always focusing on in design practice. For this project, the team integrated the client's brand philosophy, functionality, structures and artistry into a whole, and eventually released the space through simplistic, pure design languages.

photo_credit URVIRSION CO. / Zheng Fang, Tang Cao
URVIRSION CO. / Zheng Fang, Tang Cao
photo_credit URVIRSION CO. / Zheng Fang, Tang Cao
URVIRSION CO. / Zheng Fang, Tang Cao
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More