SOS Children’s Village Lavezzorio Community Center

SOS Children’s Village Lavezzorio Community Center

Community Centres
Chicago, IL, USA - Build completed in 2008
© Hedrich Blessing; Courtesy Studio Gang

SOS Children’s Villages Lavezzorio Community Center

Studio Gang as Architects

As the central hub of SOS Children’s Village Chicago, the Lavezzorio Community Center combines social services and neighborhood amenities under one roof, serving children and families in the city’s Auburn-Gresham neighborhood.


Inside the building, multi-faceted, naturally lit public spaces encourage a range of learning opportunities and social interaction. Daycare classrooms are organized around a south-facing courtyard on the ground floor, with caseworkers’ offices, counseling areas, and a large, multi-purpose community room on the second floor.


Connecting the levels, a large structural stair serves as a mountain-like landscape for playing, climbing, performing, and hanging out, with a lobby at the top of the stair doubling as a computer lab.


The Community Center serves a growing neighborhood of foster-care families, women, and children in a mix of affordable single family homes and apartment units. Photo: Steve Hall © Hedrich Blessing.

Villa Kerckebosch
next project

Villa Kerckebosch

Private Houses
Zeist, Netherlands - Build completed in 2014
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter