Spectris Innovation Centre

Spectris Innovation Centre

Architect
studium
Location
Rua Vasconcelos Costa, Maia, Portugal | View Map
Project Year
2019
Category
Offices

Research Facilities
Ivo Tavares Studio
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
Euret, T500, Delight (bathroom)RocaMeridian, Instant, L20, Luna
Tessera create space 1, Surestep Original (floors, carpet)Forbo Flooring Systems
Doors, windows and partitionsTechnal
SYW YELLOW 19mm (wood boards)Valchromat
Vinylmatte, Cinacryl (paint)CIN, S.A.
Serie Arquitetos (ceramics)Cinca

Product Spec Sheet
Euret, T500, Delight (bathroom)
Tessera create space 1, Surestep Original (floors, carpet)
Doors, windows and partitions
by Technal
SYW YELLOW 19mm (wood boards)
Vinylmatte, Cinacryl (paint)
Serie Arquitetos (ceramics)
by Cinca

Spectris Innovation Centre

studium as Architects

The design of the Spectris Innovation Center Porto facilities was presented as a self-inflicted exercise. The lack of referential context, caused by the decision to expand one of the existing building's bodies to a completely inert attached warehouse space, was the starting point for the study of the interior occupation and an exterior building, as well as for the design and functional dynamics between the multiple contact spaces of both lots.

 

The privileged location next to Porto airport, subway and highways helped in the decision taken to occupy the neighboring building. The set of about 650 square meters is characterized by its configuration in a warehouse of rectangular volumetry, with its longitudinal axis oriented northeast-southwest and with a central nave. The division is vertical and takes place on 02 floors in the area of ​​the existing offices (north) and an access to a backyard patio with about 500 square meters (south).

 

The entrance is the first functional unit that defines the symbiosis between the past and the innovation requested to the present. This is the premise on which the creative concept for the project is supported, through an ambitious program for the creation and distribution of around 60 open space jobs, in a fusion between meeting areas, team work areas, individual spaces and the expected decompression and leisure time. The central open space thus articulates the community in spaces for meeting and being with spaces for teamwork in a convergence of uses, functions and unequivocal scales for residents as well as for visitors.

 

The meeting spaces follows this scale in proportion and in the occupation of the existing space: starting from the auditorium as a generating element of different spaces (in themselves and surrounding, own and even resulting in excess) which are combined with the confining and structuring containers (agents of access control and upper floor limit) and as a structural element for team growth on the upper floor supported by these preliminary support points. The scale also follows the standard definition of the spectrum of use with micro contact points where we can, individually or in groups, extend the primary performance space.

 

Maximum performance implies a break, recovery and sometimes an escape. The placement of the dining hall in the backyard space proposes exactly that moment of meditation and contemplation, whether by the presence of the collective or the individual, the outer space is appropriate and in which we can freely breathe. The connection with the gym and the game room, justifies the sustainable attitude of comfort and well-being in modern office spaces, in addition to the individual conditions of each individual workstation.

 

As a unifying element of the entire space, we present the + system which in itself defines areas, functions and moods.

 

Material Used :
1. KNAUF - D127, K761U, ULTRACOUSTIC PLUS P - (walls, ceiling)
2. VALCHROMAT - SYW YELLOW 19mm (wood boards)
3. FORBO - Tessera create space 1, Surestep Original (floors, carpet)
4. CIN - Vinylmatte, Cinacryl (paint)
5. CINCA - serie Arquitetos (ceramics)
6. ROCA - Meridian, L20, Euret, Instant, T500, Luna, Delight (bathroom)
7. DELABIE - 510601S, 449 (bathroom)
8. TECHNAL - doors, windows and partitions
9. JNF - Heavy duty 
10. EFAPEL - Apolo 5000 (electric)
11. TROMILUX - versatis - P black Gold LED (lighting)
12. LUMITEK - Surface Round Led (lighting)
13. GUIALMI - NoS, T50, Marea Collection (office furniture)

This story is available in multiple languages
Share or Add Spectris Innovation Centre to your Collections
Project Credits
Tum Thonglor
next project

Tum Thonglor

Restaurants
Langsuan, Bangkok, Thailand - Build completed in 2020
View Project