Spire Edge Manesar

Spire Edge Manesar

Architect
Hamzah & Yeang
Location
Gurgaon, India | View Map
Category
Offices

Design Features

Hamzah & Yeang as Architects

Spire Edge office tower stands as an iconic landmark on a new IT park located in Manesar, Gurgaon, India. The tower is a 21 storey building accommodating offices, auditorium, gallery and other facilities.


Ecoinfrastructure


The key design feature of the iconic tower is a continuous green ecoinfrastructure at the north façade, ascending up the tower through green ramps from the basement, infusing it with an ecological and social terraces and garden and back down on the rear facade by a series of ramps around a meeting room. The greenery is brought up to the roof garden by a series of vertical landscaping systems, ie. vegetated green walls, green planter ramps with a pedestrian walkway, and a series of sky terraces. The south facade of the building also has a continuous green ramp that brings pedestrian and vegetation from the ground all the way up to a lush roof garden located at the top of the iconic tower and connects to the north façade green ecoinfrastructure. Water Infrastructure


The tower is designed as a self sufficient water reuse/recycling system within the building. Both of the green ramps act as a water filter/collecting device to channel rainwater collected from the roof garden to the water tank located at the basement of the building, hence being recycled and reused by the users of the building. Rainwater Harvesting/Recycling: The building's extensive landscaped areas are irrigated via a large-scale rainwater recycling system. Rainwater is collected from the perimeter landscaped ramps and roof garden. It is channeled and stored at the lowest basement level, beneath the Eco-cell, and reused as recycled water within the building. Eco-cells


There are two eco-cells located at north and south side of the building where the spiral ramps meet the ground and continue to the basement levels. The Eco-cells allow vegetation, daylight and natural ventilation to extend into the car-park levels below. The lowest level of the Eco-cell contains the storage tank and pump room for the rainwater recycling system.


Sun-Shading Devices


The project's climate-responsive façade design originated with the analysis of the local sun-path. Facade studies analyzing the solar-path determined the shape and depth of the sunshade louvers, which also double as light-shelves. The light shelves merge into single louvers at the north facade creating a slick look for the façade. In conjunction with the south spiral landscaped ramp, north green walls and ramps, and sky gardens, the sunshade louvers also assist in establishing comfortable micro-climates in habitable spaces along the building's exterior.


Roof Gardens, Creative Meeting Spaces and Sky Courts


The south spiral landscaped ramp acts as a thermal buffer protecting the south façade from direct heat gain, and creates areas for relaxation and event spaces. These extensive gardens allow for interaction between the building's occupants and nature, offering opportunities to experience the external environment housed within the tower and to enjoy views of the IT Park. As it reaches each corner of the building the spiral ramp leads the users into Creative Meeting Spaces and terraces for multi uses. A series of sky courts at the north façade also create an outdoor environment for the office users’ creative and social interaction. Toilets and elevator lobbies


All toilets and elevator lobbies have natural ventilation opportunities.


Internal life.


The internal typical office spaces have large span floor beams to eliminate any in-between columns. The floor configuration seeks to create a new form internal iife for its users, with occasional skyterraces linked to the ecoinfrastruiture, a rear ramp at the south face that has Creative Meeting Rooms.

Featured Projects
Latest Products
News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future
28 Sep 2022 News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future

T3 Architects undertook the restoration of a 1950s modernist villa in Saigon to reconnect people wit... More

M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More

Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More