Stavros Niarchos Foundation Cultural Centre

Stavros Niarchos Foundation Cultural Centre

Architect
Renzo Piano Building Workshop

BETAPLAN S.A.
Location
Athens, Greece | View Map
Project Year
2016
Category
Cultural Centres
Stories By
Renzo Piano Building Workshop

iGuzzini
© Michel Denancé
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersiGuzziniLander bollard, Laser adjustable round, Le Perroquet, Reflex C.o.B. round, iN 60, iN 90, Underscore Grazer
Rubber FloorArtigo
FurnitureFritz Hansen
Raised floor systemCrespi, S.P.A.
FurnitureDe Padova
Architectural WoodworkEPEXIL

Product Spec Sheet
Rubber Floor
by Artigo
Furniture
Raised floor system
Furniture
Architectural Woodwork
by EPEXIL

Stavros Niarchos Foundation Cultural Centre

Renzo Piano Building Workshop as Architects

The Stavros Niarchos Cultural Centre is constructed in Kallithea, 4 km south of central Athens. An important cultural and educational project, the site comprises the National Library of Greece and the Greek National Opera in a 170,000 sq m landscaped park. Formerly a parking lot left over from the 2004 Olympic Games, the project has restored the site’s lost connections with the city and the sea.


As one of Athens’ earliest seaports on Faliro Bay, Kallithea has always had a strong relationship with the water. At present, however, despite its proximity, there is no view of the sea from the site. To restore this, an artificial hill is being created at the south (seaward) end of the site. The sloping park culminate in the cultural center building, giving it spectacular views towards the sea.


Both opera and library are combined in one building, with a public space, known as the Agora, providing access and connections between the two main facilities. The opera wing is composed of two auditoria, one (1,400 seats) dedicated to classic ballets, symphonic music and traditional operas and the other (450 seats) for more experimental performances, ballet, opera for children, theatre, music. The library is intended as not only a place for learning and preserving culture, but also as a public resource, a space where culture is truly accessible to share and enjoy.


The entirely glass-walled library reading room sits on top of the building just underneath the canopy roof. A square horizontal transparent box, it enjoys 360-degree views of Athens and the sea. The site’s visual and physical connection with water continues in the park with a new canal that runs along a north–south, main pedestrian axis, the Esplanade. The canopy roof provides essential shade and has been topped with 10.000 sq m of photovoltaic cells, enough to generate 1.5 megawatt of power for the library and opera house. This field of cells should allow the building to be self-sufficient in energy terms during normal opening hours. Wherever possible, natural ventilation has been used.


The complex obtained the LEED platinum certification in October 2016.


Material Used :

Architectural Woodwork: EPEXIL

Architectural Steel Work: Liaromatis

Facade/curtain wall: Tosoni

Lighting Fixture: I-Guzzini

Raised floor system: Crespi

Rubber Floor: Artigo

Internal Glass partition: UNIFOR

Working station and cubicles: UNIFOR

Custom design Furniture: Quinze and Milan

Furniture: Fritz Hansen

Furniture: De Padova

Furniture: Vitra

The Cultural Centre of the Stavros Niarchos Foundation

iGuzzini as Manufacturers

The important cultural complex, home to the Stavros Niarchos Foundation and which includes the Greek National Library and the Greek National Opera, all surrounded by a large urban park of about 170,000 m2, was inaugurated on 23 June.

Piano has once again focused his attention on a suburban area. The natural connection with the rest of the city and with the sea was restored for the large semi-derelict area. Before the implementation of the architect’s project, despite the closeness of the site, the visual and environmental relation with the sea was blocked. To reinstate it the project by RPBW created an artificial hill in the southern part of the area, a park whose sloping surface ends with the Cultural Centre, that opens with a spectacular view to the open sea. iGuzzini supplied indoor luminaires and outdoor items for the park. Some were standard production items and some were produced especially for the project. A great deal of work was required to adapt the original items selected in 2008, the year the project started, to be able to use LED luminaires. In total iGuzzini provided 256 items; 13 types of indoor products and 5 types of outdoor products.  


Extensive work was required to render many of the products used compatible with emergency lighting system. Other technical solutions were developed to facilitate the operation of the complex system such as the special tracks that manage 6 conductors, amongst which 3 DALI electrical lines and one ground line. These tracks subsequently became part of iGuzzini’s standard production. The large construction consists of the Library and the Opera Theatre. A public space, the Agorà, provides access to both buildings and links them together. The Opera Theatre has two halls: one 450-capacity hall for ballet and more traditional opera productions; the other 1400-capacity hall used for more experimental performances. The same technical solutions were developed for both spaces. The lighting project required light with a high level of visual comfort for the seating area. This was achieved with the Pinhole recessed luminaires and with special Reflex recessed luminaires with high levels of visual comfort and efficiency, to illuminate the stalls from a height of about 5 metres. Led Plus recessed luminaires in the sides of the seats were used to light the walkways. In this case the look of the luminaire remained the same, but the rear part was entirely redesigned and its height reduced. A particularly in-depth study was carried out to provide uniform lighting for the red walls and for the effect required for the wooden banisters. Underscore luminaires, with a rather high chromatic yield CRI of 90, were used to light the red end walls. In order to emphasize the red colour and avoid producing areas of excessive luminance, where the red would not have resulted homogenous, we used a special red filter. A special filter was also used to obtain the gradual and curved lighting along the banisters. The banisters consist of panels of rounded wood that are partly overlapped, forming a small groove used to insert the Underscore, fitted with a special filter that produces a stronger lighting effect in the middle and a softer one at the sides. The result is a pleasant movement of light on the banisters.


The library has been designed as a space for an open and shared enjoyment of knowledge. The reading room, completely enclosed in glass, is at the top of the building. It is a square-shaped transparent case with 360° views of Athens and the sea.

Linear systems, such as IN60 and IN90, have been used in the library, to guarantee the most homogenous and diffused lighting possible and to facilitate reading books and consulting texts. A reverse effect was achieved on the shelves by using Underscore luminaires. The library is under the Energy Canopy, the structure that protects the entire complex from the sun and on which a 10,000 m2 system of photovoltaic panels has been installed. The system can generate 1.5 megawatt of energy, enough for the Cultural Centre during normal opening hours. Natural ventilation systems have been used to cool and heat the building. All these solutions have earned the building the Platinum LEED rating.

As well as the main buildings of the Opera and the Library, iGuzzini products have also been used for the common areas. All the halls, especially the full-height spaces, use Le Perroquet pendant projectors. They complement the space similarly to the way they were created for the Beaubourg: an aerial and light luminaire for very tall spaces.


The iPlan Easy was used for the general lighting of the offices and technical areas. In the Performance Halls of the Opera building, used for rehearsals, Reflex recessed luminaires were used, whilst the Rehearsal Rooms use the Palco Wall Washer with a 30° optic, medium beam, to achieve excellent lighting of the vertical walls. A very large park that extends outside the buildings was initially a private space and has now been opened to the public. The lighting concept defined by Arup required a specific lighting concentrated on the walkways and on the sections with stairs. This required us to develop a special product to meet these requirements: a bollard with two different heights. The project restricted the positioning of the bollards only on one side of the walkways and the green area did not have to be lit in any way, neither behind the luminaire nor beyond the walkway.

For the walkway lighting the 950 mm bollards use the ST1 road optic that allows an opening of about 5h (five times the height of the pole), typical of road lighting. A flat optic was also positioned parallel to the walkway to ensure maximum visual comfort, without revealing the LED. The asymmetrical optic was selected for the 650 mm bollards, used for lighting the stairs. All the outdoor luminaires received special mechanical specifications, normally found in standard iWay products, to guarantee the highest resistance to vandalism. This allowed for a carry-over of reliable technical solutions that had already been tested on large scale productions. When access to the park was opened to the public, pole top luminaires were added to the lighting.

Rio House
next project

Rio House

Private Houses
Rio de Janeiro, Brazil - Build completed in 2018
View Project