STROM flat

STROM flat

Architect
Formafatal
Location
Prague, Czechia | View Map
Project Year
2017
Category
Apartments
BoysPlayNice
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ChairsMagis spa
Interior LightingMoooi
Random Light LED, Random Light
Interior LightingDCW éditions
SwitchesBerker
Serie 1930
Wash-Basins Gravelli
DoorsBdoors

Product Spec Sheet
Chairs
Interior Lighting
Random Light LED, Random Light by Moooi
Interior Lighting
Switches
Serie 1930 by Berker
Wash-Basins
Doors
by Bdoors

STROM flat

Formafatal as Architects & Designers

The young couple approached us for advice while choosing their future new home. Finally, the choice fell on a spacious, more than 90 m2 large apartment, which required a complete reconstruction. The apartment is located in a functionalist house in the center of Prague, but also in the immediate vicinity of greenery.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice
photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The client's wish was to create a home that would provide a feeling of airiness and spaciousness and at the same time, they desired the possibility to separate the daily activities so the members of the household will not disturb each other.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice
photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

By adjusting the layout, we obtained a large longitudinally illuminated living space. Thanks to the large windows, in connection with the layout improvement, it is possible to see the green treetops even from the central living part of the apartment. We played with see-through views both to the exterior and between interior spaces of the apartment.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice
photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The center of the layout is the kitchen with a solid oak dining table, which separates the living room and office room, later converted into a children's room. The bedroom is located in a separate block, interconnected to a day-lit bathroom.

We searched for the main interconnection motif of the interior together with the client and none of the thoughts was exactly what we desired until accidentally revealed a beautifully crafted concrete girder ceiling structure, partly with a visible drawing of a wooden formwork.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice
photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The new interior was created with respect to the existing elements of the apartment - concrete girder ceiling, massive long windowsills made of black terrazzo and renovated oak parquet floors. We followed these basic details with simple colors and materials - white, black, metal, concrete surfaces and oak wood.

The connecting furniture element in the main living space is the large and long library, passing through the entire width of the layout. The cables are situated in metal pipes along the ceiling profiles, design of switches and sockets (Berker range 1930) was chosen as a reminder to the classic rotary switches.

The walls of the bathrooms are lined with a matt ceramic mosaic, in fine tones of cream and dim green, complemented by a rough contrast in concrete washbasins, concrete screed on the floors in combination with black metal frames, faucets, handles and light fixtures.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice
photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

Team:

Architects & Designers: Formafatal

Author: Katarína Varsová

Photographer: BoysPlayNice

Caption
Caption

Materials Used:

Massif oak – dining table

Concrete – ceiling

Black Terazzo – sills

Oak parquet – floor

Ceramics – walls of bathrooms

Metal – frames, pipes for cables, handrails

Series 1930 switches — Berker

Officina chairs — Magis

Lampe Grass pendant and wall light — DCW éditions

Random chandelier — Moooi

Lights — Buster + Punch

Lights & handles— Sammode

Mosaic — Winckelmans

Wash-basins — Gravelli

Sanitary ceramics — Cielo

Doors — Bdoors

Tailor-made radiator — Isan

Caption
Caption

Read story in DeutschPortuguêsEspañolFrançais and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More